PEKİN (AA) - Çin’de yolsuzluk şüphelilerinin 6 aya kadar gözaltına alınmasını öngören yeni düzenlemenin yasalaşması bekleniyor.

Şinhua ajansının haberine göre Pekin Denetim Komisyonu Başkanı Cang Şuofu, yeni düzenlemeyle yurt dışına kaçma, intihara kalkışma, kanıtları yok etme, saklama ve tahrif etme şüphesi bulunan yolsuzluk zanlılarının 3 ay gözaltında tutulacağını ve bir defaya mahsus olmak üzere bu sürenin 3 ay daha uzatılabileceğini söyledi.

Yolsuzluğa karşı bu önlemi alırken çok dikkatli davranacaklarını belirten Cang, büyük suçlara karışan devlet yetkililerinin normal suçları işleyen kişiler ile aynı şekilde soruşturulamayacağını söyledi.

Cang, yolsuzlukla mücadelede, "hukukun üstünlüğü"ne dayalı araçları kullanmanın önemli olduğunu vurguladı.

Düzenlemenin Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Çin’de yolsuzluğa karıştığından şüphelenilen Çin Komünist Partisi (ÇKP) üyelerine ÇKP Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu (CCDI) tarafından soruşturma açılıyor.

Soruşturma kapsamında parti üyeleri, resmi görevinden alınabiliyor ve partiden ihraç edilebiliyor. Dosyası mahkemeye sevk edilen şüpheliler, suçun büyüklüğüne göre idam cezasına dahi çarptırılabiliyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 2012 yılında ÇKP liderliğini devralmasının ardından yolsuzlukla mücadele edeceğini açıklamış, yolsuzluğu "partinin hayatta kalmasına karşı bir tehdit" olarak nitelendirmişti.

ÇKP Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu ile komisyonun bölgesel birimleri, 2012'den bu yana ülke genelinde 75 milyondan fazla ÇKP üyesini soruşturdu.