PEKİN (AA) - Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi üyesi Cang Yicong, herhangi bir hükümet veya organizasyonun Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile görüşmesine karşı olduklarını söyledi.

ÇKP Merkezi Komite üyesi Cang, ülke genelinde 2 binden fazla delegenin katıldığı partinin 19. Ulusal Kongresi kapsamında başkent Pekin’de basına yaptığı açıklamada, Dalay Lama ile görüşmenin, Çin’in tek yasal hükümetinin Pekin yönetimi olduğu gerçeğinden sapmak olduğunu ifade etti.

Dünyada herhangi bir hükümet veya örgütün bir çatı altında Dalay Lama ile görüşmesine karşı çıktıklarına dikkati çeken Cang, söz konusu hükümet ve örgütlerin bu davranışlarıyla Çin’in egemenliğine saygısızlık göstererek halkının duygularını incittiklerini savundu.

Dış ülkelere Dalay Lama konusunda dikkatli hareket etmeleri çağrısı yapan ÇKP Merkezi Komite üyesi, son yıllarda ruhani lider ile görüşen hükümet ve yetkililerin azaldığına vurgu yaptı.

Her 5 yılda bir düzenlenen ve ülkenin iktidarında değişimlerin olduğu ÇKP Ulusal Kongresi'nde, partinin Merkezi Komitesi, Politbüro ile devlet başkanı ve başbakanın da içinde bulunduğu Daimi Politbüro Komitesi üyeleri yeniden seçiliyor. Yerli ve yabancı 3 binden fazla basın mensubunun takip ettiği kongre, 24 Ekim’de sona erecek.