ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de aralarında yer aldığı 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen Genelkurmay "çatı" davasının duruşmasına, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile şehit yakınları katıldı.

Tanık Astsubay Cumali Demiraslan, olay günü Genelkurmay'da nöbetçi olduğunu, akşam saatlerinde bir grup askerin kışlaya geldiğini belirtti.

Kameralardan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın derdest edildiğini gördüğünü ifade eden tanık Demirarslan, yaşananlara müdahale etmeye çalıştığında darbeciler tarafından rehin alındığını ve sabaha kadar bir odada tutulduğunu dile getirdi.

Tanık Yarbay Mustafa Çobanoğlu, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016'da Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde görevli olduğunu, saat 21.00'den sonra buraya gelen eski kurmay albay Osman Kardal'ın birliğe saldırı olabileceğini, emir komutanın kendisinde olduğunu söylediğini ve telefonlara bakılmaması emrini verdiğini bildirdi.

Bir süre sonra dışarı çıkmaya çalıştığında silahlı darbeciler tarafından izin verilmediğini beyan eden tanık Çobanoğlu, 16 Temmuz saat 17.00'ye kadar Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nden çıkamadıklarını, daha sonra da polisin yaptığı operasyonla kurtarıldıklarını söyledi.

- Darbeci yarbaydan emir

Tanık Uzman Erbaş Ahmet Haşim Uyar, darbe girişimi günü Genelkurmay'da nizamiye nöbetçisi olduğunu, akşam saatlerinde yaşanan askeri hareketlilikten sonra tatbikat olduğunun söylenerek olayların üzerinin örtülmeye çalışıldığını anlattı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde nöbet tuttuğu bölgeye gelen sanık eski yarbay Gökhan Eski'nin, "Nizamiyeden içeriye asker, sivil, polis girmeye çalışan olursa ateş edeceksiniz, öldüreceksiniz." dediğini söyledi.

Bunun ardından yanındaki nöbetçiye dönerek, "Ben Türk askeriyim, üzerimde üniforma var. Nasıl vatandaşlara ateş edeyim?" diyerek olaya tepki gösterdiğini dile getiren Uyar, darbe girişimine karşı durduğunu dile getirdi.

Tanık Uyar, bir süre sonra da darbeciler tarafından derdest edilerek etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

Bunun üzerine söz alan sanık Eski, tanığın beyanlarını kabul etmediğini söyledi.

Davaya devam ediliyor.