Bilim insanları uzayın derinliklerinden gelen ve genellikle herhangi bir düzene sahip olmayan hızlı radyo patlaması (FRB) denen sinyallerin sırrını henüz çözemedi. Ancak yeni keşfedilen ve tekrarlayan bir FRB bu gizemi çözmek için önemli bir adım olabilir.

Yeni keşfedilen FRB 180916.J0158+65 isimli sinyal 16,35 günlük bir döngüye sahip. 4 gün boyunca saatte bir ya da iki atım gönderen sinyal ardından 12 gün sessizliğe bürünüyor ve döngüye yeniden başlıyor.

Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalandırma Deneyi’nin (CHIME) radyo teleskoplarını kullanan araştırmacılar bu döngüyü 409 gün gözlemledi.

Astronomlar, bu sinyalin kökenini ya da ne anlama geldiğini bilmeseler de henüz bir açıklama getirilemeyen FRB’lerin gizemini çözmek için önemli olabileceğini düşünüyor.

Radyo dalgası frekanslarında devasa enerjiye sahip atımlar gönderen FRB’ler en fazla sadece birkaç milisaniye devam ediyor ve bu kısa zaman zarfında yüz milyonlarca Güneş gücünde enerji açığa çıkarıyor.

Bunların bir çoğu, yalnızca bir kez parlıyor ve sonra onları bir daha bulamıyoruz. Bu durum da takip edilmelerini, sinyalin geldiği galaksinin belirlenmesini zorlaştırıyor. Gökyüzünün bazı noktalarından tekrar eden FRB’ler de keşfedildi. Ama bunlar genellikle son derece öngörülemez ve düzensiz. Bu nedenle hangi galaksiden geldiği tespit edilse de kesin konumu belirlenemiyor.

CHIME geçen yıl da 8 yeni tekrarlayan FRB’nin tespit ettiğini duyurmuştu ve yeni keşiflerle de birlikte dünya genelinde saptanan FRB’lerin sayısı 150’yi geçmişti.