İZMİR (AA) - Suriye'de Esed rejiminin ablukada tuttuğu Doğu Guta'daki sivillere yönelik saldırılar, İzmir ve Aydın'da protesto edildi.

Doğu Guta'daki insanlık dramına dikkati çekmek amacıyla, İzmir Genç İHH öncülüğünde, tarihi Yalı Camisi'nde kılınan cuma namazı sonrası Konak Meydanı'nda bir araya gelen grup, Türkiye ve Suriye bayrakları taşıyarak slogan attı.

Grup adına basın açıklaması yapan İzmir Genç İHH Başkanı Murad İdikurt, Doğu Guta'da sivillerin Esed rejiminin kuşatması altında dört yıldır can çekiştiğini söyledi.

Rejim güçlerince 2013 yılında sarin gazıyla vurulan bölgede son 3 ayda 700'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirten İdikurt, şöyle konuştu:

"Doğu Guta'da ilaç bulunamıyor. Hayatını kaybeden aralarında kadın ve çocukların da olduğu sivillerin sayısı her geçen gün artarken dünyanın suskunluğu sürüyor. Geçtiğimiz gün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Doğu Guta'da 400 bin sivilin 'yeryüzünde cehennemi yaşadığını' belirtmişti. Peki aynı BM'nin tavrı neden bu zulümleri kınamaktan öteye geçmiyor? Neden katledilenler Müslüman olduğunda üç maymunu oynuyorlar?"

İdikurt, Esed rejiminin insanlık suçu işlediğini ifade etti.

- Aydın

Suriye'de Esed rejiminin ablukada tuttuğu Doğu Guta'daki sivillere yönelik saldırılara Aydın'da da tepki gösterildi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Suriye Öğrenci Birliği ve Genç İHH öncülüğünde kampüste toplanan grup, Doğu Guta'da saldırıda ölen çocukların fotoğraflarını taşıdı, "Suriye halkı yalnız değildir" ve "Katil Esed" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Mohammad Hadi Ktaech, tüm dünyanın Doğu Guta'daki insanlık suçuna sessiz kaldığını dile getirdi.

Ülkelerindeki katliama karşı ses yükseltmek için burada toplandıklarını aktaran Ktaech, "Yağdırılan varil bombaları ve kimyasallarla, fırınlar, pazarlar, yardım tırları ve sağlık ekipleri aralıksız gece gündüz demeden yok ediliyor. Doğu Guta, Suriye'nin diğer kentleri gibi dünyanın gözü önünde yanıyor ve yıkılıyor." diye konuştu.

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan da yangın yeri olan Doğu Guta'da katil Esad rejiminin katliam yapmaya devam ettiğini vurguladı.

Doğu Guta'da yaşananların benzerinin Afrin'de de yaşandığını söyleyen Bircan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin neden Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattığını soranlara en güzel cevabın "Doğu Guta" olduğunu kaydetti.