ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlı Ahmet Arslan, 9 Ekim Dünya Posta Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Arslan, mesajında, bilişim ve haberleşme kavramlarının oldukça önem kazandığı, bu kavramlarla ilgili gelişmelerin hızlı yaşandığı bir zaman diliminde bulunulduğunu ifade etti.

Bakanlık ve Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) AŞ olarak bu gelişmeleri her zaman en yakından takip etme, çağa ayak uydurma çabasında olduklarını vurgulayan Arslan, "PTT, çok kısa bir zaman sonra 177'nci yaşını kutlayacak. Yurt çapında etkin bir posta sisteminin oluşturulmasıyla ilgili somut adımları yaklaşık iki asır önce attık. Biz bir haberleşme ağı hayata geçirmenin ne denli önemli olduğunu bilerek 23 Ekim 1840 tarihinde Posta Nezaretini kurduk." hatırlatmasında bulundu.

Arslan, temellerini Posta Nezaretinin teşkil ettiği PTT'nin bugün dünyanın en eski posta idarelerinden biri olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"İletişim teknolojilerinin bugünkü kadar gelişmediği, internetin yaygınlaşmadığı zamanlarda mektup vardı insanların hayatında. Mektubun bir ucunda birey bulunuyorsa diğer ucunda şehirler, ülkeler, kıtalar yer alıyordu yani posta, dünya küreselleşmeden, sektör bu kadar büyümeden önce de hep önem taşımaktaydı. Bugün posta yalnızca mektup kavramını ifade etmiyor çünkü artık kıtalar birbirine çok yakın. Teknolojideki her gelişmeyi takip etmek neredeyse mümkün değil. Teknolojik gelişmeler elbette geleneksel postacılığın değişmesini zorunlu kıldı. Küreselleşmeyle birlikte posta sektörü de kendini yenilemek, öneminden bir şey kaybetmeden gelişen dünyaya ayak uydurmak durumundaydı. Posta idareleri bugün kargoyu, elektronik ticareti, finansal hizmetleri ve sektörle bağlantılı inovatif diğer kavramları konuşuyor. Posta idarelerinin söz konusu hizmetleri sunmaya evrilmesinde elbette posta sektörünün küresel düzenleyicisi Dünya Posta Birliği’nin (Universal Postal Union-UPU) büyük payı var. Uluslararası haberleşmeleri ve iş birliğini geliştirmek amacıyla 9 Ekim 1874 tarihinde hayata geçirilen UPU'nun 22 kurucu devletinden biriyiz. Bu sebeple bugün 192 üye ülkesi bulunan Birlik ve 'Dünya Posta Günü' adıyla kutlanan kuruluş günü 9 Ekim, postanın öncülerinden bir devlet olarak bizim için önem arz etmektedir. Birliğe daha nice başarı dolu yıl diler, PTT'mizin ve tüm dünya postacılarının Dünya Posta Günü'nü en içten dileklerimle kutlarım."