ROMA (AA) - İtalya’nın 1900-1946 yılları arasında kralı olan III. Vittorio Emanuele’in Mısır'daki mezarı İtalya'ya nakledildi.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, eski İtalya Kralı III. Emanuele'in kalıntıları Mısır Hava Kuvvetlerinin uçağıyla İtalya'nın kuzeyindeki Cuneo vilayetine götürüldü.

Eski kralın kalıntıları, eşi Elena'nın kabrinin de bulunduğu İtalya’nın kuzeybatısındaki Cuneo vilayetine bağlı Vicoforte’deki bir ibadethaneye nakledildi.

Eski İtalya Kraliçesi Elena'nın mezarı da kısa bir süre önce Fransa'nın Montpellier kentinden Vicoforte’deki bu ibadethaneye taşınmıştı.

Ülkede bir kesim, eski kralın kalıntılarının Roma'daki ünlü Pahtheon Bazilikası'na defnedilmesi gerektiğini savunuyor. Eski kralın torunu Maria Gabriella Savoia, dedesinin İtalya’ya getirilmesinin büyük gizlilik içinde yürütülüyor olmasından duyduğu pişmanlığı dile getirmişti. Savoia, sürgündeki bütün hanedan üyelerinin Pantheon Bazilikası'na defnedilmesiyle adaletin tecelli edeceğini ifade etmişti.

Ülkedeki diğer bir kesim ise döneminde ırkçılık yaptığı gerekçesiyle Emanuele'in resmi bir uçakla İtalya'ya getirilmesini eleştiriyor.

III. Vittorio Emanuele, İtalya'nın, 1911-1912'de Osmanlı Devleti’ne açtığı Trablusgarp Savaşı, İtilaf Devletleriyle katıldığı Birinci Dünya Savaşı ve "Mihver" devletleri arasında girdiği İkinci Dünya Savaşı sırasında krallık yapmıştı. Mayıs 1946’da oğlu II. Umberto lehine krallıktan feragat ettikten sonra Mısır Kralı Faruk’un konuğu olarak bu ülkeye giden III. Vittorio Emanuele, 27 Aralık 1947’de hayatını kaybettiğinde İskenderiye kentinde defnedilmişti.