RABAT (AA) - Fas Ekonomi ve Maliye Bakanı Muhammed Busaid, ülkesinin Türkiye’den gelen tekstil ürünlerine uygulanan gümrük muafiyetinin askıya alınmasının "siyasi bir karar" olmadığını belirtti.

Busaid, başkent Rabat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Bu durumun (gümrük vergisi uygulaması) siyasetle bir alakası yok. Bunu siyasi bir boyuta çekmek gerekmiyor." dedi.

İki ülke arasındaki anlaşmaya göre, ülkelerden birinin ithalatının önemli ölçüde artması durumunda bu yönde kararlar alabileceğini belirten Busaid, "Bu, Türkiye'yi hedef alan siyasi bir karar olarak algılanmamalı." diye konuştu.

Türkiye'nin de ithalat-ihracat dengesizliği meydana gelmesi halinde aynı yönde karar alabileceğini söyleyen Busaid, bu önlemlerin ülkedeki tekstil ithalatını gözden geçirmek açısından alındığını aktardı.

Fas Gümrük İdaresinden yayımlanan gümrük genelgesinde, yerli üreticinin korunması için Türkiye ile tekstil ve elbise sektöründeki gümrük muafiyetinin askıya alındığı, gümrük vergisine ithal edilecek tekstil ürününe bağlı olarak yüzde 2,25 ila yüzde 22,5 arasında değişen birtakım düzenlemeler getirileceği duyurulmuştu.

Fas Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Rukiye ed-Dirhem de Türkiye’den gelen tekstil ürünlerine uygulanan gümrük muafiyetinin askıya alındığı yeni düzenlemenin bir yıl süresince geçerli olacağını söylemişti.

Türkiye'den en çok tekstil ürünü ithal eden Fas'ta Türk yatırımcılara ait çok sayıda tekstil fabrikası bulunuyor.

İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması 2006 yılında yürürlüğe girmişti.