RAMALLAH (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın da aralarında olduğu, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye ülkelerinden 20'ye yakın bakan ve 30 ülkeden üst düzey heyetin katılımı ile işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde başlayan İİT'ye bağlı İstanbul merkezli İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) ve Filistin Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen "Kudüs 2018 İslam Dünyası Gençlik Başkenti" programı bitti.

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, İİT'ye bağlı İstanbul merkezli İKGF-Dİ ve Filistin Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen "Kudüs 2018 İslam Dünyası Gençlik Başkenti" programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını okudu.

Bakan Bak'ın okuduğu mesajda Cumhurbaşkanı Erdoğan, İİT'nin zirve dönem başkanı olarak teşekkürlerini sunarak, programın insanlık için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, Kudüs'ün tarihi statüsüne ve maneviyatına yönelik saldırıların artığı zorlu bir süreçten geçildiğini belirterek, "Asırlardır barışın, huzurun ve bir arada yaşamanın sembolü olmuş bu kutsal şehir, uluslararası hukuka ve yerleşik teamüllere aykırı bir şekilde, tek taraflı oldubittilere kurban edilmeye çalışılmaktadır." dedi.

ABD yönetiminin aldığı kararın hem Müslümanlarda hem de Hristiyanlarda büyük bir infiale yol açtığını belirten Erdoğan, "Tüm İslâm Âlemi olarak tepkimizi, 13 Aralık 2017 günü İstanbul'da düzenlenen Olağanüstü İslam Zirvesi'nde en üst seviyede ortaya koyduk. Amerikan Yönetimi'nin kararının gayri meşru olduğunu, İslam dünyası olarak bu kararı asla tanımadığımızı, ayrıca Kudüs'ün Filistin'in işgal altındaki başkenti olduğunu tüm dünyaya ilan ettik." ifadelerini kullandı.

- Kudüs'ün tarihi statüsüne sahip çıkmak

Erdoğan, bu hassas dönemde bölgenin barış, selamet ve istikrarı için Kudüs'ün tarihi statüsüne sahip çıkmanın büyük önem arz ettiğine vurgu yaparak, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda 21 Aralık 2017 tarihinde 128 ülkenin oyuyla kabul edilen Kudüs kararıyla da hem bizim haklılığımız tescillenmiş hem de ortak insanı değerlerin tehdit ve baskılarla esir alınamayacağı ortaya çıkmıştır. Bu karar aynı zamanda bizim her fırsatta 'dünya beşten büyüktür diyerek ifade ettiğimiz BM Güvenlik Konseyi'nin yapısındaki adaletsizliği bir kez daha ifşa etmiştir." dedi.

Kudüs'ün 2018 İİT Gençlik başkenti seçilmesinin önemine değinen Erdoğan mesajında, "Kudüs'ün 2018 Yılı İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti seçilmiş olmasını ve siz gençlerin düzenlediği bu anlamlı etkinliği doğru yönde atılmış adımlar olarak görüyorum. Önümüzdeki süreci mümkün olan en geniş katılımla, Hristiyanlar başta olmak üzere Kudüs kaygısı olan diğer inanç mensuplarının da desteğiyle yürüteceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan mesajının sonunda, "Bu düşüncelerle Filistin Devlet Başkanı ve Değerli Kardeşim Mahmud Abbas'a, onun şahsında tüm Filistin halkına, Kudüs gençliğine, Kudüs dostlarına en samimi selamlarımı yolluyorum." dedi.

- "Karar sahibi bizleriz, hiçbir şey bize zorla dayatılamaz"

Filistin Devlet Başkanı Abbas ise programda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajının okunmasının ardından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını reddederek uluslararası meşruiyet kararlarına bağlı olduğunu söyledi.

Abbas, "Karar sahibi bizleriz, hiçbir şey bize zorla dayatılamaz. ABD barış görüşmelerinde nezih bir aracı olmaktan çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

Aynı programda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Kudüs 2018 İslam Dünyası Gençlik Başkenti" programının mütevelli heyeti onursal başkanı seçildi.

Programı sonunda Filistin Devlet Başkanı Abbas tarafından, İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov'a Kudüs Üstün Hizmet Madalyası verildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Bak'ın da aralarında olduğu, "Kudüs 2018 İslam Dünyası Gençlik Başkenti" programına katılan heyetler işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'yı ziyaret ettikten ülkeden ayrıldı.