ROMA (AA) - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İtalya'nın başkenti Roma'da "Minerva Anna Maria Mammoliti Ödülü"nü aldı.

İtalya'da 2009 yılında yaşamını yitiren gazeteci Anna Maria Mammoliti'nin kurucusu olduğu "Kadınlar Kulübü"nün girişimiyle 1983'te hayata geçirilen ve İtalya Cumhurbaşkanlığı himayesinde ülkenin kadınlara adanan ilk ödülü olma özelliğine sahip "Minerva Anna Maria Mammoliti"nin bu yılki sahipleri belli oldu.

Roma Belediyesinde İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi'nin de katılımıyla düzenlenen ödül töreninde 28'inci kez dağıtılan "Minerva Anna Maria Mammoliti Ödülleri"ne siyaset dalında Fatma Şahin layık görüldü. Şahin'e ödülü, İtalya Dışişleri Bakanlığı Güvenlik ve Siyasi İşler Genel Direktörü Büyükelçi Luca Giansanti tarafından takdim edildi.

Giansanti, ödülü verirken yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bugün 3 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirterek, Türk hükümetinden yerel yönetimlere, Birleşmiş Milletlerin (BM) ilgili kurumlarıyla sığınmacılara yönelik zor durumu idare etmede olağanüstü bir çaba gösterildiğini vurguladı.

Fatma Şahin'in, nüfusu 2 milyon civarında olan Gaziantep gibi sembol bir kentin belediye başkanı olduğunu dile getiren Giansanti, bu kentin sığınmacıları ağırlamada büyük mücadele verdiğini söyledi.

Şahin ise 7 yıldır 500 bin mülteciye ev sahipliği yapan vicdanlı, iyi insanların şehrinin başkanı olduğunu belirterek, kendisini ödüle layık gören jüriye teşekkür etti.

- "Bu ödül bilge kadını temsil ediyor"

Törenin ardından Roma'daki Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şahin, "Çok onurluyum, çok heyecanlıyım, çok gururluyum çünkü bir Türk kadını ilk kez Minerva ödülünü alıyor." dedi.

Şahin, Minerva Anna Maria Mammoliti'nin, başarılı kadın siyasetçilere, kadınların sosyal projelerine destek sağlayan ve onların yaşamına dokunan güçlü kadınlara verilen bir ödül olduğunu anlattı.

Bu ödülün bilge kadını temsil ettiğine dikkati çeken Şahin, "Özellikle Anadolu kadınını, ülkemin, şehrimin kadınını temsilen bu ödülü almaktan ve bu ödülü alan ilk Türk kadını olmaktan büyük bir onur duyuyorum." ifadesini kullandı.

Ödülün içeriğine bakıldığında, kadınların yaşamına dair her şeyi kapsadığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, şöyle devam etti:

"Özellikle parlamento dönemimizde kadınlarla ilgili yaptığımız hukuki düzenlemeler, kabinede iken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında kadınların eğitimi, sağlığı, kadınların istihdamı ve kadına yönelik şiddetle ilgili yaptığımız hukuki düzenlemeler, çocuklar ve kadınlarla ilgili sosyal projeler, Gaziantep'te hem kendi kadınlarımız için hem mülteci kadınların entegrasyonuna yaptığımız büyük destekten dolayı bugün İtalyan Cumhurbaşkanlığı himayesinde olan ve 28 yıldır buranın dünya kadınları için en prestijli ödülü olan ödülüne layık görülmemiz, Gaziantep'te, Türkiye'de yapılan işin ne kadar önemli olduğunu ve benim şahsımda aslında bu işin büyüklüğünü gösteriyor."

- "Göç yolunu kalkınma, kardeşlik, barış yoluna çeviren bir coğrafya var"

Şahin, bu ödülün arkasında büyük bir başarı hikayesi olduğunu belirtti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, şunları kaydetti:

"Bütün dünya burada ne yapacağını bilmezken, göç yolunu kalkınma yoluna, kardeşlik, barış yoluna çeviren bir coğrafya var. Dolayısıyla bu coğrafya insanının başarısıdır, ferasetidir, sağduyusudur, cesaretidir. Hepsi adına bu ödülü almaktan dolayı da çok mutluyum, çok gururluyum. İnşallah biz rol model olacağız. Bizden sonra genç kızlar, kadınlar bu ödülün alınabileceğini, benim şahsımda bunun başarılabileceğini görecekler ve onlar çok daha cesaretle kadın, çocuk hakları için -kadınlar ölmesin, çocuklar yaşasın- çok daha güçlü mücadele edecekler."

Şahin, ödülün bir başvuru sonucu değil, tamamen İtalyan tarafının takdiriyle verildiğini sözlerine ekledi.

Fatma Şahin, bugün başkent Roma'daki programı kapsamında, İtalya'nın en eski düşünce kuruluşu ISPI'nın bu yıl üçüncüsünü düzenlediği "MED 2017-Akdeniz Diyalogları Forumu"nun ikinci gününde göç temalı panele katılarak konuşma yapacak.