BARSELONA (AA) - İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde halk, tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası merkezi hükümetin feshettiği yerel parlamentonun yeni üyelerini belirlemek üzere sandığa gitti.

Katalonya'daki erken seçim için oy verme işlemi yerel saatle 09.00'da (TSİ 11.00) başladı. 17 binden fazla polisin görev yaptığı ve tüm oy verme merkezlerinde güvenlik önlemi alınan seçim, ayrılıkçılar ile birlik yanlısı "anayasacıların" mücadelesine sahne oluyor.

1 Ekim'de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumu ve 27 Ekim'deki tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası merkezi hükümetin aldığı karar neticesinde yapılan seçime 7 parti veya koalisyon katılıyor.

- "Sıkı mücadele edeceğiz"

Birlik yanlısı Vatandaşlar'ın (C's) lideri Ines Arrimadas, oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Katalonya'nın normale dönmesi için sıkı mücadele edeceğiz." dedi.

Arrimadas'ın gazetecilere açıklama yaptığı sırada ayrılıkçılar düdük çalarak ve slogan atarak genç liderin sesinin duyulmasını engellemeye çalıştı.

Diğer bir birlik yanlısı diğer bir parti olan Katalonya Sosyalist Partisi'nin (PSC) Genel Sekreteri Miquel Iceta, ekonomik açıdan refah umudunun gerçeğe döneceğinden emin olduğunu ifade ederek, "Daha iyi bir gelecek için (siyasetin) yönünü değiştireceğiz." şeklinde konuştu.

- "Bugün çok önemli bir gün"

Ayrılıkçı partilerden Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun (ERC) Genel Sekreteri Marta Rovira, açıklamasında liderleri Oriol Junqueras'ın hapiste olduğuna dikkat çekerek, "Bugün demokrasinin kendini empoze edeceği umuduyla oy veriyoruz." ifadesini kullandı.

Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) lideri ve görevden alınan eski yerel yönetim başkanı Carles Puigdemont ise, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gazetecilere konuştu. Seçimin olağanüstü bir öneme sahip olduğunu ifade eden Puigdemont, "Bugün çok önemli bir gün. Sadece Katalonya'nın bugünü için değil, aynı zamanda geleceği için de önemli." açıklamasını yaptı.

Seçim kurulu, yerel saatle 13.00 (TSİ 15.00) itibariyle seçime katılım oranının 34,7 olduğunu açıkladı. Bölgede yaklaşık 5,5 milyon seçmen bulunurken, anketler katılımın yüzde 82'yi bulabileceğini gösteriyor.

- Ayrılıkçılar

Ayrlıkçılar, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) ile Katalonya Demokratik Uyuşma'nın (CDC) oluşturduğu "Katalonya İçin Birlikte" koalisyonu ve Halk Birliği Adaylığı Partisi'nden (CUP) oluşuyor.

Hakkında tutuklama kararı bulunan PDeCAT lideri ve eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, kampanyasını Belçika'dan, Puigdemont'un tutuklu yardımcısı ve ERC lideri Oriol Junqueras da Madrid'deki hapishaneden yürüttü.

- Anayasacılar

Birlik yanlıları ise Vatandaşlar (C's), Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) ve Katalonya Halk Partisi (PPC) olarak öne çıkıyor. Özellikle Vatandaşlar'ın (C's) 36 yaşındaki kadın lideri Ines Arrimadas seçimin "parlayan yıldızı" olarak niteleniyor.

Aşırı sol görüşlü Podemos Partisi'nin Katalonya'daki kolu Catalunya en Comu Podem (Cec Podem), bu iki grubun dışında yer alıyor. Cec Podem, bağımsızlık referandumunun yapılmasını desteklese de bunun tek taraflı gerçekleştirilmesine karşı çıkıyor.

- Koalisyon gerekiyor

19 Aralık'ta yayımlanan son anketler, ayrılıkçılar ile birlik yanlılarının başa baş gittiğini, bağımsızlık taraftarı partilerin çok az farkla parlamentoda çoğunluğu yakalayabileceğini gösteriyor.

Hükümet kurabilmek için 135 sandalyeli parlamentoda 68 sandalye almak gerekiyor. Hiçbir partinin tek başına iktidara gelmesi beklenmediğinden, koalisyon hükümeti kurulmak zorunda kalınacak. Hükümet kurulamaması durumunda bir yıl içinde yeniden seçime gidilecek.

- Seçimin krizi çözmesi beklenmiyor

Seçimin bağımsızlık referandumu ile başlayan ve bazı siyasetçilerin tutuklanmasıyla devam eden krizi çözememesi durumunda hem bölge hem de İspanya genelinde ekonomi ve siyasetin olumsuz etkileneceği değerlendirmesi yapılıyor.

1 Ekim'deki referandumun ardından Katalonya'da 3 binden fazla şirket, merkez ofisini başka yere taşırken 2 bin 587 kişi işten çıkarıldı.

Turist sayısında yüzde 20'ye yakın bir düşüşün kaydedildiği bölgede, bağımsızlık yanlısı girişimlerin 2018'de Katalonya ekonomisine toplamda 6 milyar avro zarar verebileceği ve mevcut istikrarsızlığın devamı halinde İspanya'nın ekonomik büyüme tahminlerini düşürülebileceği belirtiliyor.

- Katalonya

Ülkenin doğusundaki Katalonya Özerk Bölgesi, Barcelona, Girona, Lleida ve Tarragona kentlerinden oluşuyor. Nüfusu yaklaşık 7,5 milyon olan bölge, İspanyol ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan özerk yönetim olarak öne çıkıyor.

1 Ekim'de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumunun ardından 27 Ekim'de tek taraflı bağımsızlık ilanı kararı alan Katalonya yerel parlamentosu, aynı gün Senatonun onayı ile anayasanın 155. maddesini uygulayan İspanya hükümeti tarafından feshedilmiş, 21 Aralık’ta erken yerel seçime gidileceği açıklanmıştı.

Yerel hükümet yetkilileri gözaltına alınmış, bazıları tutuklanmış, eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont, 4 eski bakan ile Belçika'ya kaçmıştı.

Öncelikle İspanya'nın ulusal egemenliği ve birliğini korumayı hedefleyen merkezi hükümet, 21 Aralık'ta ilk aşamada bağımsızlık yanlılarının Katalonya yerel parlamentosundaki çoğunluğu kaybetmesini istiyor.

Başbakan Mariano Rajoy, Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerinin sadece anayasaya uygun şekilde, ideolojik olarak sürmesine müsaade edeceklerini söylerken, daha önce olduğu gibi yasa dışı adımların atılması halinde 155. maddenin yine uygulanabileceği uyarısında bulunuyor.