ZONGULDAK (AA) - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Zonguldak'ta tamamlanan baraj, gölet, sulama ve taşkın koruma tesislerinin toplam maliyetinin 70 milyon 120 bin 161 lira olduğunu bildirdi.

Acu, yaptığı yazılı açıklamada, son 15 yılda kentte yapılan yatırımların arttığını, şehir merkezinin acil içme suyu ihtiyacını karşılamak için hazırlanan acil içme suyu eylem planı kapsamında, Zonguldak içme suyu tüneli ve kanalı inşaatı ile şehir merkezine yıllık 9,72 milyon metreküp içme suyu temin edildiğini belirtti.

Zonguldak ve Ereğli'ye memba kalitesinde içme suyu temin edildiğini belirten Acu, "Ereğli ilçemizin de içme suyu meselesini kökten çözdük. İnşa ettiğimiz isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi ile ilçe merkezi, Gülüç, Delihakkı, Ören yerleşimleri ve güzergah üzerindeki civar yerleşimlere yıllık 25,6 milyon metreküp içme suyu temin ettik." ifadesini kullandı.

Acu, açıklamasında, şunları kaydetti:

"Alaplı Barajında çalışmalarımız hızla devam ediyor. İnşa etmekte olduğumuz baraj ile Alaplı ilçe merkezine yıllık 6,86 milyon metre küp içme suyu sağlanacaktır. Zonguldak'ta 5 bin 460 dekar zirai araziye can suyu olacak Maden Barajı ve Sulamasının planlama çalışmalarına hızla devam ediyoruz. Taşkın Koruma Tesisleriyle halkımızı ve toprağımızı koruduk. Son 15 yılda inşa ettiğimiz 58 taşkın koruma tesisi ile Zonguldak şehir merkezi, 7 ilçe, 37 yerleşim yeri ve bin 4 dekar araziyi taşkınlardan koruduk. Zonguldak için taşkın koruma tesislerinin önemini çok iyi biliyoruz. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleri ile topraklarını korumak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu minvalde inşaat safhasında 21 taşkın koruma tesisimiz daha bulunmaktadır. Tamamlanan 10'u taşkın koruma tesisi ile Zonguldak merkez, 2 ilçe, 3 belde, 1 mahalle, 2 köy ve 3 bin 440 dekar zirai arazilerin taşkın riski azaldı. Tamamlanan baraj, gölet, sulama ve taşkın koruma tesislerinin toplam maliyeti 70 milyon 120 bin 161 liradır."