İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesinin kentteki kiliseleri vergiye bağlama planına tepki gösterdi.

İİT Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Kudüs'teki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergiye bağlama planı kınanarak, bunun "işgalcilerin kutsal şehirdeki kiliselere yönelik sistematik kısıtlama çalışmalarının bir parçası" olduğu belirtildi.

Açıklamada, "İşgalcilerin, Kudüs'teki İslami ve Hristiyan kutsal mekânların tarihi statüsünü değiştirmeye yönelik çabaları kapsamındaki bu gibi uygulamalar kabul edilemez." ifadeleri kullanıldı ve İİT'nin işgal altındaki Kudüs'te kiliselerin yanında olduğu kaydedildi.

İsrail'in daha önce görülmemiş bu tarz uygulamalarla "tehlikeli adımlar" attığına, ayrıca uluslararası kanunlar ve sözleşmeleri açıkça ihlal ettiğine dikkat çekilen açıklamada, uluslararası topluma İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunuldu.

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, daha önce yaptığı açıklamada, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergilendirme niyeti olduğunu açıklamıştı. Belediye, 882 kilise mülkünü vergiye bağlayacağını, yıllardır süregelen "vergiden muaf olma" durumunu kaldıracağını ve vergisi ödenmeyen mülklere el konulacağını beyan etmişti.

Hristiyan dünyasının en kutsal mekânlarından Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi de İsrail'e bağlı belediyenin kentteki kiliseleri vergiye bağlama planını protesto amacıyla pazar günü ibadete ve ziyarete kapatılmıştı.

Kentteki yaklaşık 300 bin Filistinli nüfusun 10 ila 12 binini Hristiyan Araplar oluşturuyor.