İSTANBUL (AA) - KENAN IRTAK - Haberleşme programı WhatsApp üzerinden bir araya gelen 150 gönüllü, kurdukları İstanbul Ensarları Grubu ile şu ana kadar 15 bin sığınmacı aileye yardımda bulundu.

İstanbul Ensarları Grubu, Suriye'deki iç savaşın ardından İstanbul'a gelen sığınmacılara yardım eli uzatma amacıyla kuruldu. Sohbet programı WhatsApp üzerinden 4-5 kişinin oluşturduğu grup, şimdiye kadar 150 gönüllüye ulaştı.

Grup üyeleri, ihtiyaç sahiplerine kira yardımından, ikinci el eşyaya, erzaktan giyime, ilaçtan eğitime kadar birçok konuda destek olmaya çalışıyor.

Kartal, Ümraniye, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Arnavutköy, Başakşehir, Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenler, Bağcılar olmak üzere İstanbul'un birçok noktasındaki 15 bin sığınmacı aileye ulaşan İstanbul Ensarları Grubu, ayrıca 4 bin çocuğa yeni giysi aldı, 5 bin kişiye ramazan ayında iftar verdi ve 8 bin aileye de gıda yardımında bulundu.


- "Biz evlerine gidiyoruz, onları evlerimize çağırıyoruz."

Gönüllülerden Mustafa Işıklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk dönemlerde kendilerinin yardıma muhtaç aileleri tespit ettiğini söyledi. Şu anda ise sığınmacı ailelerin kendilerine ulaşarak yardım talebinde bulunduğunu ifade eden Işıklı, sadece maddi yardım yapmadıklarına dikkati çekti.

Işıklı, "Düğünlerine de cenazelerine de gidiyoruz. Ailelerimize, muhacirlerimize ensar ve muhacir kardeşliğini hissettirmek adına, elimizden geldiği kadar yanlarında olmaya gayret ediyoruz. Ramazanda iftar sofralarımızı paylaşıyoruz. Evlerine gidiyoruz, onları evlerimize çağırıyoruz. Muhacir kardeşlerimizden razıyız. Bize gönüllerini açtılar. Bizler de onların gönüllerinde misafir olabilmek için gayret içindeyiz." diye konuştu.

Grup üyelerinin büyük bölümünün, özel sektör ve serbest çalışanlardan oluştuğunu belirten Işıklı, "Durumu iyi olan kardeşlerimiz maddi kaynağın önemli bir sorumluluğunu üstleniyor. Bizi tanıdıktan sonra gruba dahil olanlar var. Mevlam sayımızı arttırsın." ifadelerini kullandı.


- "Bize insanlığımızı hatırlatıyor"

Gönüllü Aynur Karabulut da İstanbul'da ihtiyaç sahibi sığınmacı aile sayının fazla olduğuna dikkati çekti. İlk etapta ailelerin temel ihtiyacını gidermeye çalıştıklarını bildiren Karabulut, "Ardından diğer ihtiyaçlarına yardımcı oluyoruz." dedi.

Karabulut, okulların açılmasından önce öğrenciler için bir kampanya başlattıklarını ve 3 bin çocuğa kirtasiye malzemeleri ulaştırdıklarını söyledi.

Esenyurt bölgesinde sıcak yemek dağıtımı da yaptıklarını belirten Karabulut, "Evlerde pişirilen yemekleri ailelere dağıtıyoruz. Komşular kendi evlerinde pişirdikleri yemekleri paketleyip bize veriyor. Biz de bunları ailelere dağıtıyoruz. Ekmeğine, meyvesine kadar herşeyi ailelere ikram ediyoruz." dedi.

Karabulut, ikinci el eşya temini konusunda da ailelere yardımcı olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İkinci el eşya toplama çalışmamız büyük destek görüyor. Ev eşyasında değişikliğe giden bize bilgi veriyor. Her bölgede bir sorumlumuz var. O arkadaşımız o eşyaları alarak ihtiyaç sahibine ulaştırıyor. İstanbul Ensar Grubu olarak toplamda 15 bin aileye ulaştık. Genellikle Suriye'deki iç savaştan dolayı buraya gelen ailelere yardımcı oluyoruz ama böyle bir ayrımımız yok. Türk, Özbek, Afgan ailelerimiz de mevcut. Sağlık konusunda da ailelere yardımcı oluyoruz. Düğünlerini yaptığımız bir aile var. Şu an hastanedeler, bebekleri olmuş. Dil konusunda sıkıntı çekmişler hemen arayıp bizden yardım istediler. İlaç desteği verdiğimiz çok sayıda aile var. Amacımız bir gıda paketi bırakarak bir kereye mahsus yardımcı olmak değil, gerçekten ensar olabilmek, bu aileye kardeş olabilmek... Bize insanlığımızı hatırlatıyor. Hayatımızda birçok şeyi ne kadar abarttığımızı gösteriyorlar."

Karabulut, Kurban Bayramında 110 kurban kestiklerini, bunların bir kısmını Gazze'de dağıtıklarını, diğer bölümünü de İstanbul'daki sığınmacı ailelere ulaştırdıklarını ifade etti.

- "Yardımlar bizi çok mutlu ediyor"

Suriyeli 7 çocuk sahibi Duriye Ahmet, İstanbul Ensarlar Grubu'nun yardımları ile yaşama tutunmaya çalıştıklarını söyledi. İstanbul'a geldiklerinde eşinin işsiz olduğunu, grubun yardımları ile geçindiklerini anlatan Ahmet, "İki yıldır buradayız. Halep'ten geldik. Savaşta birçok yakınımızı kaybettik. Yardımlar bizi mutlu ediyor. Hep dua ediyorum. Allah razı olsun. Bize eşya getirdiler, gıda malzemesi getirdiler." diye konuştu.

Tornacılık yapan Bahattin Latif (23) de Halep'ten geldiklerini, grubun sağladığı yardımlarla yeni bir hayat kurduklarını belirterek, "Allah razı olsun. Çok güzel bir çalışma. Bize çok yardım ettiler. Eşya, kömür, gıda, para verdiler." dedi.