DAVOS (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 48. Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) katılımı, ülke genelinde protesto ediliyor.

Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın 2000'deki ziyaretinin ardından Davos Zirvesi'ne katılan ilk ABD Başkanı olan Trump'a karşı İsviçre'nin birçok şehrinde gösteriler düzenlendi.

Ülkenin en büyük şehri Zürih'te dün başlayan Trump ve WEF karşıtı gösterilere 2 binden fazla kişi katıldı.

Şehir merkezinde yürüyen göstericiler, "Trump hoş gelmedin" ve "İsviçre Nazilere ev sahipliği yapıyor" şeklinde pankartlar taşıdı. Dün gece geç saatlere kadar Zürih caddelerinde gösteri yapan protestocular, meşaleler yaktı.

İsviçre Genç Sosyalistler Başkanı Tamara Funiciello, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hem Trump'ı hem de WEF'i protesto ediyoruz. Dünyadaki zenginlerin yüzde 1'inin kendi aralarında görüşmelerine ve kadınlarla azınlıklara karşı saldırgan bir tutum sergileyen bu adama İsviçre'de yer yok." diye konuştu.

Basel, Cenevre ve Lozan'da da Trump karşıtı gösterilere binlerce kişi katıldı. Göstericilerin taşıdığı "Dünya Ekonomik Fiyaskosu", "Kadın Haklarına Dokunma" yazılı pankartlar dikkati çekti.

- Davos'ta protestocular ev kiraladı

Bu arada WEF'in düzenlendiği Kongre Merkezi'nin karşısında ev kiralayan küreselleşme karşıtları, balkonlara Davos Zirvesi'ni protesto etmek için pankartlar astı.

Trump, bu sabah 7 bakanıyla Davos'a gelmişti.

"Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak" ana temasıyla düzenlenen zirvede, geniş güvenlik önlemleri alındı. Davos ve çevresi "uçuşa yasak" bölge ilan edildi. Güvenlik güçleri, Davos'a girmeye çalışan çok sayıda protestocuyu engelledi.

Polis helikopterleri Davos üzerinde uçarken İsviçre polisi ve askeri, Davos'a giden yollardaki arama noktalarında sıkı kontroller yapıyor.

Trump'ın güvenliğinin sağlanması için hazırlıklar İsviçre güvenlik güçleriyle ABD gizli servisi tarafından ortaklaşa yapılmıştı.