ROMA (AA) – İtalya’da Cumhuriyet Senatosu, yeni seçim kanunu tasarısını onayladı.

Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinden ana muhalefet 5 Yıldız Hareketinin (M5S) yoğun protestolarına karşı iki hafta önce onay alan yeni seçim yasa tasarısı Senato Genel Kurulu'nda oylandı.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Demokratik Partinin (PD) Temsilciler Meclisi Grup Başkanı Ettore Rosato’ya atfen kamuoyunda "Rosatellum 2.0" adıyla anılan yeni seçim yasa tasarısı için hükümetin isteğiyle Senatoda güven oylaması yapıldı.

Milletvekillerinin değişiklik önerisi sunmasını ya da yasa görüşmelerini erteletmesini önlemek amacıyla kullanılan bir prosedür olan güven oylaması neticesinde, 61 "Hayır" oyuna karşılık 214 "Evet" oyuyla yeni seçim yasa tasarısı Senatoda kabul edildi.

Oylamada seçim kanunu tasarısına, PD, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Alternatif Halk Hareketi (AP), muhalefetteki Eski Başbakan Silvio Berlusconi lideri olduğu Forza Italia (FI) ve aşırı sağcı Kuzey Ligi (LN) destek verirken, ana muhalefet partisi M5S, aşırı sağ parti İtalya'nın Kardeşleri (FdI) ret oyu verdi.

Yeni seçim kanununun, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın onayı ve resmi gazetede yayımlanmasıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yeni kanunun seçimlere herhangi bir ittifak yapmadan tek başına giren partilerin önünü kapatmaya yönelik olduğunu savunan ana muhalefet 5 Yıldız Hareketi, Cumhurbaşkanı'ndan yasaya onay vermemesini talep ediyor.

- Yeni seçim kanunu

Kanunla ülkede 1993’ten beri yüzde 4 olan seçim barajı yüzde 3’e düşürülüyor. Yeni seçim yasası, önceki yasalarda olduğu gibi seçimlerden birinci olarak çıkan partiye ödül sandalye verilmesini öngörmüyor.

Yeni kanuna göre parlamentoda sandalye sayısının 3'te 1'i çoğunluk, 3'te 2'si ise nispi temsil esasına göre belirlenecek.

"Rosattellum 2.0", parlamentoda kadın-erkek dengesini sağlamak üzere tek bir partide iki cinsiyetten birinin, yüzde 60’tan fazla olmasını engelliyor.

Yeni yasa, seçim öncesi ittifak ve koalisyon anlaşması yaparak seçimlere giden partilere, tek başına seçimlere giren partilere nazaran sandalye aritmetiğinde daha geniş imkanlar tanıyor.