TAHRAN (AA) - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türkiye ile İran arasındaki iş birliğinin bölgeye ve İslam dünyasına katkı sağlayacağını söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İran Genel Teftiş Kurumunun davetlisi olarak Tahran’a gelen Malkoç, ziyaretine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve İran halkları ile hükümetlerinin dost olduğunu belirten Malkoç, “Bizim derin tarihi ve kültürel ilişkilerimiz vardır. İran ile uzun yıllardır değişmeyen bir sınıra sahibiz ve ikili ilişkilerimizi daha da geliştirme çabası içerisindeyiz.” şeklinde konuştu.

Türkiye ve İran’daki mülteci sorununa değinen Malkoç, “Türkiye’de 3,5 milyon Suriyeli mülteci var. Biz onlara sahip çıktık ve bu noktada örnek bir davranış sergiledik. İran’da da Afganistan iç savaşından kaçan yüz binlerce mülteci var ve onlar da bu konuda tecrübeye sahipler. Buradaki görüşmelerimizde de bu tecrübeleri paylaşacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

İran Genel Teftiş Kurumu ile Türkiye Ombudsmanlığı arasında gerçekleştirilecek olan toplantılara ilişkin olarak da bilgi veren Malkoç şunları kaydetti:

”Türkiye ve İran kurumları olarak mülteciler ve Kudüs sorunu gibi konularda neler yapabileceğimizi ve tecrübelerimizi hem İslam dünyasına hem de batıdaki ombudsmanlık kurumlarına nasıl aktarabileceğimizi konuşacağız.”