TORONTO (AA) - Kanada’nın Quebec City kentindeki camide 29 Ocak 2017'de, namaz kılarken uğradıkları silahlı saldırıda ölen 6 kişi, ülke genelinde törenlerle anıldı.

Ülke tarihinin en kanlı saldırılarından biri olan, Quebec eyaletinin başkenti Quebec City kentindeki İslam Kültür Merkezi Camisi'ne düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenler için ülkenin birçok kentinde anma etkinlikleri yapıldı.

Quebec City İslam Kültür Merkezi Camisi önünde akşam saatlerinden itibaren toplanan yüzlerce kişi, ellerindeki pankartlar ve yaktıkları mumlar ile kurbanları andı.

Cami önündeki törene Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun yanı sıra Quebec Eyalet Başbakanı Philippe Couillard ve çok sayıda siyasetçi ile vatandaş katıldı.

- "Kanada halkına karşı terörist bir saldırıydı"

Başbakan Trudeau, saldırının yıl dönümü sebebiyle yayımladığı açıklamada da "Bir yıl önce bu gece yapılan anlamsız bir saldırı ile ibadet eden altı kişi hayatını kaybetti ve on dokuz kişi de ağır yaralandı. Bu olayın yıl dönümünde, ülke çapında Kanadalıların düzenlediği anma etkinliğine yürekten katılıyorum." ifadesini kullandı.

Dualarının, olayın kurbanları, onların sevdikleri ve hala saldırıdan kaynaklanan acı ve travmayla yaşayan herkesle birlikte olduğunu belirten Trudeau, şunları kaydetti:

"Bu tüm Kanadalılara karşı terörist bir saldırıydı. Değerlerimizi zayıflatmak içindi ama başarısız oldu. Saldırı sonrasında Kanadalılar saldırıyı kınadı. Ülke çapında nefreti umutla karşılamak üzere bir araya gelen bir dayanışma hareketi kuruldu. Bir yıl sonra da mesajımız değişmedi. Birlikte daha güçlü olduk. İnancımız ya da nerede doğduğumuz önemli değil. Bu ülkenin eşit vatandaşlarıyız. Hoşgörüsüzlük eyleminin bizi ikiye bölmesine izin vermeyeceğiz. Kanada hükümeti, Kanada Müslüman topluluğu ile dayanışma içindedir. İslamofobiyle savaşmaya ve buna karşı ve diğer tüm nefret ve ayrımcılık biçimlerine karşı harekete geçmeye ve Kanada'yı güçlü kılan çeşitliliği savunmaya devam edeceğiz."

- İslamofobi Kurbanlarını Anma ve Ulusal Eylem Günü teklifi

Öte yandan Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi (NCCM), saldırının gerçekleştirildiği 29 Ocak tarihinin, ülke genelinde İslamofobi Kurbanlarını Anma ve Ulusal Eylem Günü olarak kabul edilmesini istedi.

NCCM İcra Direktörü İhsan Gardee, Trudeau’ya gönderdiği mektupla bu talebini ileterek, gün ilanı için resmi olarak da başvuruda bulundu.

- İslam Kültür Merkezi'ne saldırı

Kanada’nın Quebec eyaletinin başkenti Quebec City’deki, Quebec City İslam Kültür Merkezi Camisi’ne, geçen yıl 29 Ocak gecesi gelen Alexander Bissonette isimli saldırgan, yatsı namazını kılmakta olan cemaatin üzerine ateş açarak 6 kişiyi öldürmüş, 19 kişi de yaralamıştı. Olaydan sonra yakalanan Bissonette, çıkarıldığı mahkeme tarafından 6 kez birinci derece cinayet, 5 kez cinayete teşebbüs ve ateşli silah kullanmak suçlarından tutuklanmıştı.

Trudeau’nun, olaydan sonra ve yıl dönümü açıklamalarında "terör saldırısı" ifadesini kullanmasına rağmen saldırgan Bissonette’nin "terörle" suçlanmaması, Kanada Müslüman toplumunun tepkisine neden olmuştu. Saldırıyla ilgili davada ise henüz karar alınmadı.