KERKÜK (AA) - Irak merkezi hükümetinin, Kerkük'te Türkmen, Arap ve Kürtler arasında yerel yönetim konusunda yaşanan anlaşmazlığın "yüzde 32 esasına" göre çözülmesi için taraflara bir ay süre verdiği belirtildi.

Türkmen ve Araplar "kentte yeniden tek bir tarafın hakimiyet kurmasına engel olacağı" düşüncesiyle Bağdat hükümetinin bu kararını desteklerken Kürtlerin ise bu durumdan rahatsız olduğu ifade ediliyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük İl Başkanı Kasım Kazancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Kentte tüm tarafların idare ve yönetimde eşit pay sahibi olması, bir tarafın diğerine karşı üstün olmayacağının garantisidir.'' dedi.

ITC Kerkük İl Teşkilat Sorumlusu Muhammet Saman da Kerkük'te tüm tarafların içinde yer aldığı bir yönetimi desteklediklerini belirtti.

Saman, ''Kerkük'te idari makamların, taraflar arasında yüzde 32 esasına göre paylaşımını öngören anayasanın 23. maddesinin mimarı Türkmenlerdir. Türkmen politikacılar yıllarca bu uygulamanın bir yasal madde olarak hayata geçirilmesi için mücadele etti.'' diye konuştu.

Tarafların yerel yönetimde sadece kendilerinin olma arzusunun Kerkük'e hiçbir zaman huzur getirmediğini dile getiren Saman, ''Anayasanın bu maddesi adil bir şekilde uygulandığı takdirde Kerkük'te yönetim sorunu en aza indirilmiş olacaktır. Bağdat hükümeti bu konuda kararlı olmalıdır.'' ifadesini kullandı.

- Kürtler uygulamadan rahatsız

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Merkez Karar Kurulu Üyesi Ahmet el-Askeri ise söz konusu uygulamanın Kürtlere karşı bir haksızlık olacağını iddia etti.

Askeri, ''Kentteki idari makamların yüzde 32 esasına göre paylaşılması Bağdat'ın bir dayatmasıdır. Olay sadece idari değil bunun siyasi boyutu da var.'' şeklinde konuştu.

Kerkük'teki memurların çoğunun Arap olduğunu söyleyen Askeri, ''Kerkük'teki devlet memurlarının yüzde 50'sini hala Araplar oluşturuyor. O halde bu uygulama memur sayılarını da kapsamalı." dedi.

Kerkük İl Meclisi Kürt Grubu Üyesi Azad Cebbari de ''Bu uygulamayla Kürtler, Kerkük yönetiminden uzaklaştırılmak isteniliyor.'' ifadesini kullandı.

- Araplardan "müşterek yönetim" vurgusu

Kerkük İl Meclisi Arap Grubu Üyesi Burhan el-Asi ise Kerkük'te müşterek bir yönetimin oluşturulmasının şart olduğunu söyledi.

Asi, ''Artık tek bir tarafın hegemonyası altında bir Kerkük görmek istemiyoruz.'' dedi.

Son 15 yıldır Kerkük yönetiminde yer alma hakkından mahrum bırakıldıklarını kaydeden Asi, ''Kerkük'te huzur, adalet, hoşgörü ve eşitliğin sağlanmasını arzu ediyoruz. Bunun için Araplar olarak kendi haklarımızdan taviz vermeye dahi hazırız.'' şeklinde konuştu.