BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Irak'taki Türkmenler, önemli nüfusa sahip oldukları Kerkük'te sorunların çözümünün kente bir Türkmen valinin atanmasıyla mümkün olacağını düşünüyor.

Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerin 16 Ekim 2017'de gerçekleştirdiği operasyonla kontrolü Peşmerge'den aldığı Kerkük'te zaman zaman Türkmenlere yönelik faili meçhul saldırılar düzenleniyor. Kentteki Türkmen siyasetçi, akademisyen ve siviller, çoğu zaman kimliği tespit edilemeyen silahlı kişilerce hedef alınıyor. Irak Türkmen Cephesi (ITC) ve diğer bazı Türkmen partiler de söz konusu saldırıların hedefinde yer alıyor.

Türkmenlere yönelik güvenlik tehdidinin sürdüğü Kerkük'te, daha önce Kürtlerde olan valilik makamı 16 Ekim'deki değişimden bu yana vekaleten Arap asıllı Rakan Cuburi tarafından yürütülüyor. Türkmenler ise sahip oldukları önemli nüfus oranı ve kentin Türkmen özelliği dolayısıyla Kerkük'ün kendileri tarafından yönetilmesini talep ediyor.

- "Çözüm Türkmen vali ile gerçekleşebilir"

Kerkük Milletvekili ve ITC Başkan Yardımcısı Hasan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerkük'teki sorunların 2003 sonrasında bir türlü çözülemediğini belirterek, "Yaşanan olumsuzluklardan da en fazla zararı gören Türkmen toplumudur. Kerkük'ün geleceği için buraya Türkmen valinin oturması lazım. Kentteki uzlaşı ve sorunların çözümü ancak Türkmen vali ile gerçekleşebilir." dedi.

Kerkük'te taraflar arasında diyaloğa da önem verdiklerini ifade eden Turan, kentte yerel seçimlerin yapılamamasını ve kent yönetiminde tüm tarafların eşit şekilde yer almamasını eleştirdi.

Turan, son dönemde Kerkük'te güvenlik zafiyeti bulunduğunu ve Türkmenlere yönelik saldırıların arttığına dikkati çekerken, "Kerkük'te özellikle ITC hedef alınıyor. Bu da seçim öncesi halkımızı yıldırmak için yapılıyor. 16 Ekim'de merkezi yönetim güçlerinin Kerkük'te kontrolü sağlaması karşısında halkımız büyük sevinç gösterdi. Ama maalesef ne suikastlar ne de ITC'ye saldırılar azaldı. Bu da, bizim açımızdan büyük soru işaretlerine neden oluyor." ifadelerini kullandı.

- "Orduyu bir gün bir gecede çıkardılar"

Kerkük'teki yerel polis güçlerinin kenti koruyamadığı değerlendirmesinde bulunan Türkmen vekil Turan, buradaki güvenlik organizasyonunun yeniden yapılandırılması için Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'ye çağrı yaptı.

Hasan Turan, 16 Ekim sonrası kentin güvenliğini sağlamak için kurulan Kerkük Operasyonlar Gücü'nün sessiz şekilde dağılmasını da eleştirerek, "Orduyu Kerkük'ten bir gün bir gecede sessizce çıkardılar. Bu da yanlış karardı. Ordunun Kerkük'e geri getirilmesi için Başbakan'a yazılı talep gönderdik." diye konuştu.