BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişiklikle Avrupa Birliği (AB) ile arasındaki Ortaklık Anlaşması'nı ihlal ettiğini savunarak ülkesinin, AB'den bu anlaşmayı gözden geçirmesini isteyeceğini belirtti.

Szijjarto, Budapeşte'de düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğin ülkede yaşayan Macar azınlığın haklarını ihlal ettiğini ve söz konusu kanunun geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Szijjarto, ''Ukrayna'daki yeni eğitim kanunu, bu ülke ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması'nı ihlal ediyor. Çünkü söz konusu anlaşmada azınlıkların haklarının güçlendirilmesi de maddeler arasında yer alıyor. Macaristan, pazartesi günü Lüksemburg'da düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde, Ortaklık Anlaşması'nın gözden geçirilmesini talep edecek.'' diye konuştu.

Ortaklık Anlaşması ile Avrupa pazarının Ukrayna'ya açıldığını dile getiren Szijjarto, Ukrayna'nın gerekli adımları atmadığı takdirde AB ve Ukrayna arasında ticari yaptırımların hayata geçebileceğini savundu.

Szijjarto, ''Ukrayna, AB entegrasyonu için bazı adımlar atmayı düşünüyor ama eğitim kanunu şu anki şekilde kaldığı müddetçe Macaristan bunları bloke edecek.'' dedi.

Ukrayna'da 71 kurumda Macarca eğitim verildiğini, konuyu perşembe günü Budapeşte'yi ziyaret edecek Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile de görüşeceğini belirten Szijjarto, ülkesinin, 2014'te AB ve Ukrayna arasındaki Ortaklık Anlaşması'nı onaylayan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

Bakan Szijjarto, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğe karşı ülkesinin Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile ortak hareket edeceğini söyleyerek "Ukrayna, eğitim kanununda yaptığı düzenlemeyle Macaristan'ı sırtından bıçakladı.'' ifadesini kullanmıştı.

Ukrayna'da eğitim kanununda yapılan değişikliğe göre, ülkedeki Macarlar, ortaöğretim ve üniversitelerde ana dillerinde eğitim göremeyecek.