KAHİRE (AA) – Mısır Petrol Bakanı Tarık el-Molla, özel sektörün İsrail'den doğal gaz ithal etmesinde sakınca görmediklerini, ancak 3 şartın yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Molla, dün gece telefonla katıldığı bir televizyon programında, İsrail'den doğal gaz ithalatı için "hükümetten onay alınması, ithalatın Mısır ekonomisine katkı sağlıyor olması ve iki ülke arasındaki uluslararası yargı meselesinin çözülmesi" şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail'de faaliyet gösteren Amerikan Noble şirketi ve İsrailli Delek şirketi ile Mısır'ın Dolphin Energy şirketi arasında 10 yıl süresince Mısır'a doğal gaz sevkini öngören 15 milyar dolarlık iki anlaşma imzalandığı bildirilmişti.

Noble şirketinin internet sitesindeki açıklamaya göre, anlaşmalar, İsrail'in Akdeniz'deki Tamar ve Leviathan sahalarının her birinden 32,5 milyar metreküp olmak üzere toplamda 65 milyar metreküp doğal gazın 2030 yılına kadar Mısır'a iletilmesini içeriyor.

Mısır, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminde İsrail'e doğal gaz ihraç ediyordu. 25 Ocak Devrimi ve sonrasında özellikle Sina Yarımadası'ndaki doğal gaz borularına yapılan terör saldırıları nedeniyle iki taraf arasındaki anlaşma 2012 yılında sonlandırılmıştı.

Uluslararası mahkeme, Mısır'daki doğal gaz borularına yapılan saldırılardan dolayı İsrail'in zarar gördüğüne karar vermiş ve Nisan 2017'de Mısır'ın İsrail'e 1 milyar dolar ödeme yapmasına hükmetmişti.