İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - İzmir'in Çiğli ilçesinde okul servis minibüsünde unutulduktan sonra yaşamını yitiren 3 yaşındaki Alperen Sakin'in babası Serkan Sakin, Okul Servis Araçları Yönetmeliğindeki değişikliğine ilişkin, "Okul servisi düzenlemesi başka acı olayların yaşanmasını önleyecektir. Bu ülkede bu yankıyı uyandıran benim oğlum oldu. Yalnız düzenleme kadar uygulama da önemli. Bu açıdan evladını kaybetmiş bir baba olarak denetimlerin sıklaştırılmasını istiyorum" dedi.

Baba Sakin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuğunun okul servisinde unutulması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından bu konuda yapılan yasal düzenlemelerin çok önemli olduğunu söyledi.

Okul servisleriyle alakalı dört bakanlığın bir araya gelmesinin konuya önem verildiğine işaret olduğunu anlatan Sakin, "Bu yeni düzenlemede en çok servis araçlarında renkli cam olmaması konusu önemsiyorum. 'İçeride güvenlik kamerası', 'koltuklarda sensör', 'servis şoförü ve servis personelinin belirli kontrollerden geçmesi' başlıkları da çok mühim. Hazırlanan yönetmelikteki maddeler hayat kurtarır nitelikte." diye konuştu.

Baba Sakin, minibüslere konulacak sensörün çocukların araçlarda unutulma ihtimalini ortadan kaldıracağını dile getirdi.

Servis şoförlerinin belirli bir zaman diliminde tekrar direksiyon sınavına girmesi gerektiğini vurgulayan Sakin, şunları kaydetti:

"Koltukların birinde sensör olmuş olsaydı bizim çocuğumuz yine kurtulurdu. Yahut camlar renklendirilmiş olmasaydı bizim çocuğumuz hayatta olurdu. Okul servisi düzenlemesi başka acı olayların yaşanmasını önleyecektir. Bu ülkede bu yankıyı uyandıran benim oğlum oldu. Yalnız düzenleme kadar uygulama da önemli. Bu açıdan evladını kaybetmiş bir baba olarak denetimlerin sıklaştırılmasını istiyorum. Ayrıca cezaların da caydırıcı olması gerekiyor. Yasalara uymayan insanların bir daha aynı işi yapmasına izin verilmemeli. Kanunların çocuklar konusunda çok hassas olması gerekiyor. Çocuklarımızın canını yakan insanlara caydırıcı ceza verilmeli."

- Olay

İzmir'in Çiğli ilçesinde 15 Ağustos'ta, anaokuluna gitmek için sabah saatlerinde evden alınan ancak unutulduğu okul servis minibüsünde baygın bulunan 3 yaşındaki Alperen Sakin, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Alperen'i anaokuluna götüren servisin şoförü Taner İşgören ile okulun kurucusu Yurdagül İşgören ve servis görevlisi D.K. gözaltına alınmış, Yurdagül ve eşi Taner İşgören tutuklanmış, D.K. serbest bırakılmıştı.

Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede özel anaokulunun kurucusu Yurdagül İşgören ve servis şoförü eşi için 14 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Öte yandan İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü de idari soruşturma başlatarak müfettiş görevlendirmişti. Küçük çocuğun ölümüne ilişkin yürütülen idari soruşturma çerçevesinde anaokulunun kapatılmasına karar verilmişti.