ANKARA (AA) - Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te 53 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılarla ilgili 33 sanığın yargılandığı davanın karar duruşmasına sanık avukatı katılmayınca duruşma ertelendi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ve patlamada yakınlarını kaybeden aileler katıldı.

Tutuklu sanıklarla bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi ( SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kuruldu.

Mahkeme Başkanı Hacı Hüseyin Orhan, cumhuriyet savcısının esasa ilişkin mütalaasına karşı sanıklar ve avukatlarının savunma yaptıklarını belirterek, karar öncesi sanıkların son sözlerini sordu.

Saldırının faili ve planlayıcısı olduğu öne sürülen tutuklu sanık Nasır Eskiocak, avukatının hazır olmadığını belirterek, müdafisinin gelmesini talep etti.

Söz konusu avukata ulaşılamayınca Ankara Barosundan sanığa avukat tayin edildi.

Sanık Eskiocak, baro tarafından görevlendirilen avukatın dosyaya hakim olmadığını savunarak, mahkemeden ek süre istedi.

Bunun üzerine mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları, sanık ve avukatının davayı uzatmaya çalıştıklarını belirterek, duruşmanın ertelenmesine tepki gösterdi.

- Davanın geçmişi

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te bomba yüklü araçlarla düzenlenen iki ayrı saldırıda 53 kişi hayatını kaybetmişti.

İddianamede, ikisi Suriyeli 33 sanıktan 19'u hakkında, "devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüsten" ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 52 kişinin ölümüne sebep olmaktan 52'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenmişti. Bu istemin ardından saldırıda ağır yaralanan bir kişi daha hastanede yaşamını yitirmiş, ölenlerin sayısı 53'e yükselmişti.

Sanıklara "silahlı terör örgütüne üye olma ve yardım etme", "öldürmeye teşebbüs", "patlayıcı madde bulundurma", "mala zarar verme", "kasten yaralama", "suçluyu kayırma" ve "130 kişiyi öldürmeye teşebbüs" suçlamaları da yöneltiliyor.

Davanın görülmesine Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanmıştı. Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli mahkeme ve savcılıkların kaldırılmasının ardından dava dosyası, Hatay Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiş, güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti.