MOSKOVA (AA) – Doğu Guta’da bulunan gerginliği azaltma bölgesinden sorumlu Rus General Viktor Pankov, Doğu Guta’da Vafidin civarında açılan insani koridora yapılan top atışları nedeniyle sivillerin bölgeyi terk edemediklerini iddia etti.

Pankov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu sabah saat 09.00 itibarıyla Doğu Guta’da bulunan gerginliği azaltma bölgesinden sivillerin çıkabilmesi için insani koridorun açıldığını öne sürdü.

Söz konusu koridorun yoğun top ateşine maruz kaldığını savunan Pankov, “Vafidin yakınlarında açılan koridor, militanların bulunduğu bölgeden yoğun top ateşine maruz kalıyor. Şu ana kadar siviller bölgeyi terk edemedi.” iddiasında bulundu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Doğu Guta’da yerel saatle 09.00-14.00 arasında "insani mola" talimatı verdiğini belirtmişti.

Rusya Suriye Muhalifleri Uzlaştırma Merkezi Başkanı Yuri Yevtuşenko de gece saatlerindeki açıklamasında, karara Esed rejiminin uyacağını söylemişti.

Öte yandan Doğu Guta'daki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekipleri, Esed rejiminin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve ardından Rusya'nın yerel saatle 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) arasında geçerli olacak şekilde ilan ettiği ateşkese rağmen Doğu Guta'yı vurmaya devam ettiğini açıklamıştı.

Rejim, TSİ 10.30 sularında Doğu Guta'daki sivil yerleşimlerden Duma, Beyt Sava ve Merc bölgelerine topçu atışları düzenlemiş ve saldırılarda bir sivil ölmüş, çok sayıda sivil de yaralanmıştı.

BMGK de 24 Şubat'ta Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejim kuşatması altında bulunan Doğu Guta’daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındığını duyurmuştu. Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ''güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir'' bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ''durumu ağır hasta ve yaralıların'' tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ''gecikmeden'' çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edilmişti.