KÖLN (AA) - Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Türkiye'nin, İran ve diğer İslam ülkeleriyle iş birliği içinde problemleri çözmeye çalışması önemli bir adım." dedi.
Karamollaoğlu, Köln'de açılan Anuga Gıda ve İçecek Fuarı'nda Türk firmalarının standlarını ziyaret etti.
Temel Karamollaoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak ve Suriye'deki gelişmeler karşısında Türkiye ile İran'ın son dönemlerdeki tutumunu değerlendirdi.
"Son zamanlarda özellikle Irak ve Suriyeki gelişmeler karşısında Türkiye'nin İran ile masaya oturması gibi adımları doğru buluyoruz." ifadesini kullanan Karamollaoğlu, şunları kaydetti:
"Özellikle Ortadoğu ve İslam ülkelerinde meydana gelen problemleri genelde bu bölgelerde yaşayan ülkeler değil dış ülkeler çözmeye çalışıyor. Halbuki dış ülkelerin bu bölgelere girmesi kendi menfaatlerini sağlamak içindir. Onlar girdiği zaman bu bölgede huzur olmaz, bunu herkesin bilmesi gerekir. Türkiye'nin İran ve diğer İslam ülkeleriyle iş birliği içinde problemleri çözmeye çalışması önemli bir adım."
Karamollaoğlu, İdlib'e ilişkin olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bölgede silahla problemleri çözmeye çalışmanın ne kadar kanlı olduğunu ve ne kadar ülkeye zarar verdiğini gördük. Hem Türkiye'ye zarar veriyor hem bölgeye zarar veriyor. Bundan dolayı çatışmalardan mümkün olduğu kadar uzak durmakta fayda var. İdlib'de veya benzer bazı dar bölgelerde meydana gelen sıkıntılar dolayısıyla Türk ordusunun müdahalesi gerekebilir. Ben endişeliyim. Niye endişeliyim? ABD, İran ile Irak arasındaki harp neticelenince Saddam'ın elinde büyük bir silah deposunun olduğunu gördü. Saddam'a bir mesaj ileterek 'Kuveyt sizin hakkınızdır biz bunu destekleriz.' dedi ama arkasından 'Kuveyt'e girdi' diye Saddam'ı ortadan kaldırdı. Bize de bazı kapıları açıyormuş gibi gözükürler, biz adım attığımız zaman da Allah muhafaza etsin tepemize binebilirler. Ben güvenmem, güvenmiyorum da bunlar her zaman yalan söylüyorlar ve kendi insanlarını bile aldatıyorlar. Ondan dolayı ben böyle bir askeri müdahalenin olmamasını tercih ederim."