ANTALYA (AA) - Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Şenol Taş, sekiz ayda 147 bin 261 dosyanın uzlaşmayla sonuçlandığını bildirdi.

Taş, Antalya'nın Serik ilçesindeki bir otelde Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce beşincisi düzenlenen hakim ve cumhuriyet savcılarının katıldığı Disiplin İşlemleri ile Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Semineri'nde, bazı kanunlarda önemli değişiklikler olduğuna değindi.

Düzenlemelerle tüm cumhuriyet savcılıkları bünyesinde uzlaştırma bürolarının kurulacağını belirten Taş, uzlaştırma kurumu kapsamının suça sürüklenin çocukların lehine genişletildiğini ifade etti.

Taş, suça sürüklenen çocukların, mağdurun ya da suçtan zarar görenin gerçek veya özel hukuk tüzel kişisi olması koşuluyla üst sınırı 3 yılı geçmeyen hapis ya da adli para cezasını gerektiren suçların da uzlaştırma kapsamı altına alındığını aktardı. Taş, şunları kaydetti:

"Uzlaştırmacılar nitelikli eğitim aldıktan sonra sınava girecek. Başarılı olmaları halinde görev alacaklar. Bakanlığımız tarafından 17 eğitim kuruluşuna uzlaştırmacı eğitim izni verildi. Bu kuruluşlardan 12'si Türkiye genelinde eğitim vermek üzere yetkilendirildi. Yetkili kuruluşlardan bazıları eğitime bu hafta başladı. Son değişikliklerden sonra uzlaştırma verilerinde büyük artış oldu. Kanun değişikliği sonrası sekiz aylık uzlaştırma verilerine göre 147 bin 261 dosyanın uzlaşmayla sonuçlandığını gördük. Kanun değişikliği öncesinde 2015'de 17 bin 319, 2016'da ise 12 bin 261 dosya uzlaşmayla sonuçlanmıştı."

Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz da uzlaştırmanın özellikle mahkemelerdeki iş yükünün azalmasını sağladığını dile getirdi.

Seminer, yarın sona erecek.