KASTAMONU (AA) - Kastamonu'da hayata geçirilen Şeyh Şaban-ı Veli Yetim Destekleme Projesi kapsamında yetim çocukların derslerine yardımcı olunacak, sosyal etkinlikler gerçekleştirilecek.

Kastamonu İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği tarafından hazırlanıp İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı desteğiyle hayata geçirilen proje kasamında, Şeyh Şaban-ı Veli Yetim Destekleme Merkezi'nin açılışı yapıldı.

Proje kapsamında yetim ve ihtiyaç sahiplerine ders verilecek, piknik ve gezi organizasyonları düzenlenecek, ayrıca öğrencilerin ihtiyaçları karşılanacak.

Vali Yaşar Karadeniz, merkezin açılışında yaptığı konuşmada, yardım ve destekler konusunda sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düştüğünü söyledi.

Kastamonu'da bu tür projelerin artması gerektiğini belirten Karadeniz, "Eğer çocuklarımızı, gençlerimizi sahipsiz bırakırsak, onların ileride güvenliğimiz açısından bizleri nasıl bir sıkıntıya bırakacaklarını kestiremeyiz. Eğer zamanında bu çocuklarımıza sahip çıkarsak güvenlik açısından olumlu sonuçların yanı sıra belki ülkemize birer dahi yetiştireceğiz. " dedi.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik de bugün dünyada büyük bir dram yaşandığını, kendini büyük zanneden bazı devletlerin emellerine ulaşmak için İslam coğrafyasında emellerini uygulamaya çalıştığını anlattı.

Bu planlar uygulanırken ailelerin parçalandığını, yetimlerin ortada kaldığını ifade eden Çelik, insanların bir dilim ekmeğe, bir yudum suya muhtaç kalabildiğine dikkati çekerek, "Türkiye, şu anda mazlumlara sahip çıkan bir ülke. Dünyada en fazla insani yardımı yapan ikinci ülke ama milli gelirine bakıldığı zaman dünyada en fazla yardımı yapan birinci ülke konumunda bulunuyor." diye konuştu.

Belediye başkanı Tahsin Babaş da Kastamonu'ya gelen göçmenler arasında çok sayıda yetim bulunduğuna işaret ederek, "Belediye olarak ihtiyaç sahipleri için yapılacak projelerin içerisinde olacağız. Devletimizin yardımları oluyor ama sosyal alanda da İHH belli bir misyonu üstlenmiş. Sivil toplum kuruluşları ile belirli projeler yapıyorlar. Bu projelerin daha da çoğaltılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Kastamonu İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Mücahit Dağdelenoğlu ise İHH olarak dünya genelinde 100 binden fazla yetime yardım edildiğini söyledi.

Türkiye'de 10 bin yetimin bakımını üstlendiklerini belirten Dağdelenoğlu, şunları kaydetti:

"Kastamonu'da da 141 yetime düzenli olarak her ay ödeme yapıyoruz. Bu projeyle Kastamonu'daki yetim ve yardıma muhtaç kardeşlerimize hem maddi hem manevi destek sağlamaya çalışacağız. Çeşitli alanlarda yetimlerimize merkezimizde dersler verilecek. Hafta içi her gün burası açık olacak. Projemize ilk etapta 50 kişi ile başlayacağız. İhtiyaca göre artırabileceğiz."

Çocukları ellerinden geldiği kadar dezavantajlı durumlarından kurtarmaya çalışacaklarını belirten Dağdelenoğlu, "Bugün dünyanın temel problemlerinden biri dezavantajlı çocukların eğitim alamaması ve uyuşturucu batağına saplanmasıdır. Bu durumu ortadan kaldırmak için bu merkez aracılığıyla yetimlerimize destek çıkacağız." diye konuştu.