ANKARA (AA) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ateşkes kararına rağmen, Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın Doğu Guta'ya saldırmaya devam etmesini kınadı.

SMDK, rejim ve Rusya'ya ait savaş uçaklarının BMGK'nin Suriye'de 24 Şubat gecesi açıkladığı 1 aylık insani ateşkes kararına rağmen sivilleri hedef almasına ilişkin iki yazılı açıklama yaptı.

İlk açıklamada, rejim ve Rus güçlerinin BMGK kararını görmezden geldiklerine işaret edilerek "Suriye'deki çatışmaların ana tarafı olan Rusya, ülkede işlenen savaş suçlarından sorumludur." ifadesi yer aldı.

SMDK, uluslararası toplumun sivillere yönelik sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Doğu Guta'da yaşananları "soykırım" olarak niteleyen SMDK, Doğu Guta için gerekli adımların atılması ve baskıların yapılmasını istedi.

SMDK, diğer yazılı açıklamasında, 25 Şubat Pazar günü Doğu Guta'nın Şifoniye beldesindeki yerel meclis binasına saldırı düzenlendiğini, olayda Meclis Başkanı Muhammed Camus'un hayatını kaybettiğini bildirdi.

Saldırıyı "katliam" olarak nitelendiren SMDK, olayın BMGK'nin ateşkes kararına rağmen gerçekleşmesine dikkati çekti.

Doğu Guta'ya düzenlenen saldırıların kınandığı açıklamada, "Doğu Guta'nın belde ve ilçelerine yönelik saldırılar uluslararası toplumun gözünün önünde cereyan eden bir soykırım projesidir." ifadesi kullanıldı.



.