MARDİN (AA) - HALİL İBRAHİM SİNCAR - İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Mardin'in Artuklu Belediyesi, yıllardır ilçede ihmal edilen çok sayıda projeyi hayata geçirdi.

Artuklu Belediyesi, görevlendirmenin ardından belediye kaynaklarını verimli şekilde kullanarak bir yandan ilçe halkını belediyecilik hizmetleriyle buluşturuyor bir yandan da birçok sosyal projelere imza atıyor. İlçedeki herkese dokunmak ve gelen her talebi karşılamak için yoğun çaba sarf eden belediye, belediye kaynaklarını da verimli bir şekilde kullanıyor.

İlçede yapımı ve yenileme çalışmaları tamamlanan 42 park hizmete sunuldu. 3'ü Mardin Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle 12 mahalleye taziyeevi yapıldı. 10 milyon lira kaynak ile Cadde ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi hayata geçirildi. Kırsal mahallelere 200 bin metrekare kilitli parke taşı döşendi.

Yaz okullarında 400 öğrenci çeşitli branşlarda eğitim aldı, yüzlerce çocuk portatif havuzlarda yüzme öğrendi, kırsal mahallelerde yaşayan 580 öğrenci de ilçe gezisine katıldı.

İhtiyaç sahiplerine 5 bin gıda paketi ulaştırıldı, ihtiyacı karşılayamayan 20 okul yenilenerek hizmete sunuldu, 10 okula spor sahası yapıldı.

Bini aşkın evde yapılan sosyal inceleme sonucu ihtiyaçlar tespit edilip giderildi. 100'e yakın ihtiyaç sahibinin kişisel öz bakımları ve ev temizlikleri her ay düzenli olarak yapılıyor.

2 mahallede ev hanımlarının eğitim ve istihdamına yönelik kursların açılacağı "Mahalle Konakları" çalışması yapılacak.

- Eğitime destek

Artuklu Belediyesi Başkan Vekili Kaymakam Şakir Öner Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 14 Aralık'ta belediye başkan vekilliği görevine başladığını, ilk iş olarak belediyenin işçi, araç gereç ve genel durumunu ortaya çıkardıklarını söyledi. Vatandaş odaklı projelerin ciddi manada eksiliğinin tespit edildiğini belirten Öztürk, sosyal belediyecilik ile halka dokunan projelere öncelik verildiğini aktardı.

"Vizyon projelerimizin içine sosyal belediyeciliği koyduk." diyen Öztürk, başta dezavantajlı gruplar olmak üzere herkesin eksiliğini gidermek için çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Kırsal mahallelerde yaşayan öğrenciler için hazırladıkları "Artuklu'yu keşfediyoruz" projesi ile ilçeyi tanıttıklarını ifade eden Öztürk, "Okullar hayat bulsun" projesi ile de 20 okulu onardıklarını, 6 okula spor sahası yaptıklarını, okullara her türlü desteği vermeye devam edeceklerini anlattı.

Yaz ayları boyunca 9 farklı branşta yaz okulu açtıklarını, 400 öğrenciye ücretsiz kurs verdiklerini dile getiren Öztürk, ilçede 3 farklı noktada yüzme havuzu kurduklarına, binlerce öğrencinin bu sayede yüzme öğrendiğine işaret etti.

"Çocuklarımız yaz aylarında taşla sopayla oynamayı bıraktı. Havuzlara, kurslara gidererek kendi bireysel donanımlarına katkı sağladılar." diyen Öztürk, farklı etnik yapıları bir arada barındıran kentte birçok kültürün bir arada yaşadığını, bu nedenle bütün ibadethaneleri temizlediklerini, gül suyu ile yıkadıklarını ve ihtiyaçlarını giderdiklerini söyledi.

Sosyal belediyecilik anlamında özellikle engellilere sahip çıkmanın belediyenin asli görevi olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Engellilerimize daha önce bölgede hiç yapılmamış olan otomatik kumandalı ortopedik hasta yatağı temin ettik. 20'den fazla bu yataklarımızdan ve 50'nin üzerinde akülü araçlarımızı kardeşlerimize verdik. Engellilerimiz için yürüyüş rampaları ve yollarını bir yıl içinde bitirmiş olacağız. Engelliler bizim başımızın tacı, bundan sonra da onlara yönelik çalışmalarımız devam edecek."

- Çok şık ve güzel mekanlar yapılıyor

Kadınlara yönelik ayrıcalıklı projeler yürütüldüğünü aktaran Öztürk, 2 beldede atıl durumda bulunan belediye hizmet binalarının kadınların bir araya geleceği, kurs görebileceği, içerisinde ibadet yeri, kütüphane, bilgisayar odası, spor salonu, çocuk bakım odaları bulunan mahalle konaklarına dönüştürmeye başladıklarını aktardı.

Gençlere yönelik de mahallelerde bilgievleri ve gençlik merkezleri yapmaya başladıklarını ifade eden Öztürk, çok şık ve güzel mekanlar hazırladıklarını dile getirdi.

Halkın en çok talep ettiği taziyeevleri yapımına da başladıklarını, şimdiye kadar 10'unu tamamladıklarını bildiren Öztürk, "Hedefimiz, 2018 yılında taziyeevi olmayan mahallemizi bırakmayacağız. Yaklaşık 1,5 milyon lira bir bütçe ayırdık. Gelecek sene de daha büyük bir normda bu taziye evlerini gidermeye çalışacağız." dedi.

Şehit yakını ve gazilere özel bir önem gösterildiğine, şehitlerini isimlerini cadde, sokak ve parklara verildiğine, şehit ve gazi ailelerine yönelik geziler düzenlendiğine işaret eden Öztürk, meslek edindirme kursları düzenlediklerini ve ilçe sakinlerinin meslek edinmelerine destek olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Sosyal projelerin yanı sıra altyapı ve çevre düzenlemelerinin de yapılığına dikkati çeken Öztürk, kendilerine görev verildiği anda ilçenin bütün sokak ve caddelerinin millete yakışır bir hale getirilmesinin ilk hedefleri arasında yer aldığını vurguladı.

"Artuklu Sokak Sağlıklaştırma" projesini hayata geçirdiklerini belirten Öztürk, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 10 milyon liralık bir bütçe ile başladık. Yeni yılda yaklaşık 30 milyon liralık bir yatırım daha yaparak bütün cadde ve sokaklar prestij sokak haline getiriyoruz. Artuklu Sokak Sağlıklaştırma projemiz, sadece bir yol çalışması değil. Mardin'de maalesef parkeden başka bir yol çalışması görmedik. Sayın Valimizin de desteği ile burada sıcak asfaltlama yapacağız. Bununla beraber kaldırımlarımızın tamamını yeniliyoruz. Doğalgaz, TEDAŞ, bütün kurumları ikna ettik. Biz bir sokağı yaparken altyapısı bitmiş şekilde yapıyoruz. Amacımız milletimizin parasının çarçur edilmemesi. Biz yaptıktan sonra biri gelip burayı tekrar kazacaksa yaptığımız çalışmanın bir karşılığı olmaz."

Eski Mardin diye tabir edilen yerleşim yerlerindeki tarihi sokaklardaki taş kaplamaların günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde restore edildiğini, bu noktada yoğun bir talep olduğunu vurgulayan Öztürk, "Doğaya ve tarihi mimarisine uygun taş tercihleri ile oradaki vatandaşlarımızın rahatsız olduğu kaygan taş zeminini değiştiriyoruz. 2018 yılında bunu bitireceğiz." dedi.

Kırsal mahallerde çöplerin toplanmadığını, gelen talepler doğrultusuna her mahalleye çöp istasyon merkezleri kurulduğunu kaydeden Öztürk, yeni alınan 6 araç ve işe alınan 150 personelle çöp istasyon merkezlerinden düzenli bir şekilde çöplerin toplandığını bildirdi.

Mardin'de yeşil alan ve park ihtiyacının bulunduğunu, ilk etapta eski parklardaki oyun gruplarının yenilendiğine işaret eden Öztürk, şunları söyledi:

"Oyun parklarının tamamını yeniledik. 3 park yaptık. Önümüzdeki yıl 6 yeni park yapıyoruz. Bunlar küçük parkla değil şehir parkı yapıyoruz. 10 bin nüfuslu mahallemizde park yoktu. Talep edildi, hemen yapıldı. Bütün kırsal mahallelerimizde park yapıyoruz. İlçemizde çok büyük bir Recep Tayyip Erdoğan parkımız vardı. İsminden dolayı ilgi gösterilmemiş. Kıymetli büyüğümüz cumhurbaşkanımızın adına yakışır bir parkın tekrar ortaya çıkarılması için önemli çabalar sarf ettik. Tabelasını indirmişlerdi. İsminden rahatsızlık duymuşlardı. Bu milletin birliğini ve dirliğini temsil eden kişinin isminden rahatsızlık duymak kimin haddine. Biz ona yakışır bir şekilde parkımızı yeniledik."

- "Hediye ürünleri Mardin motifleri ile bezenecek"

Öztürk, hediyelik eşyaların Mardin motiflerine uygun şekilde hazırlanması ve satışa sunulması için Dicle Kalkınma Ajansına (DİKA) "Mardin İnovasyon ve Tasarım Merkezi" projesini sunduklarını belirtti.

Kalkınma Bakanlığından 4 milyon lira bedelli projenin kabul edildiğini aktaran Öztürk, şöyle dedi:

"Tarihi alanda Mardin'e ait formlarla bezenmiş ürünler geliştireceğiz. Gümüş, bakır ve aklınıza gelecek her türlü turiste hitap edecek ürünleri modernize edecek. Oluşturulacak merkezde ustalarımız, sanatkarlarımız ve tasarımcılarımız beraber çalışacak. Ortak bir akılla daha güzel ve modernize ürünler oluşturmaya gayret edeceğiz."

Artuklu Belediyesi ve Mardin Büyükşehir Belediyesi ile tarihi çarşıların restorasyonu için 10 milyon liralık bütçenin DİKA aracılığı ile kabul edildiğini anlatan Öztürk, "19 çarşı restore edilecek. Bütçemizi oluşturduk. 2 çarşının projesi hazırlandı. Diğer çarşıların devam ediyor. Bugüne kadar yapılan en kapsamlı restorasyon çalışması olacak." diye konuştu.

Sosyal belediyecilik kapsamında birçok ihtiyaç sahibi ailenin yanında olduklarını ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Göreve gelince bizim sosyal harcamalarımız nedir diye baktık. 2014 yılında sadece ramazan ayında 500 paket gıda yardımı yapılmış. Biz bugüne kadar 5 bin paket gıda kolisi dağıttık. Onları rencide etmeden sıraya sokmadan onlarla beraber olarak 5 bin gıda paketini dağıtma imkanı bulduk."

Milletin birliğine, bütünlüğüne kastedenlerin hiçbir zaman başarılı olamayacaklarını vurgulayan Öztürk, imkanların her zaman millete harcanacağını söyledi. Öztürk, şunları kaydetti:

"Kaynakları doğru kullanırsanız, yatırıma da işçi ücretlerine de yeter. Biz ayrıca sadece işçi ücretlerini vermekle kalmadık. Onlara zam da yaptık çünkü asgari ücretle hizmet alımı ile çalışan kardeşlerimizdi. Bu kardeşlerimiz, biz göreve geldikten sonra candaş bir şekilde bu memleketin her alanında destek olmaya çalışıyorlar. Bu bir kul hakkıdır. Bu nedenle maaşlarında iyileştirmeye gittik. Bu devletin kaynakları, belediyelerin kaynakları, terörün değil bu milletin emrinde. Bu milletin her bir kuruşu bu milletin menfaatine halkın hizmetine kullanılıyor ve kullanılmaya devam edecek. Bir daha o eski günleri inşallah bu memleket görmeyecek. Çukurların, barikatların hendeklerin olmadığı bir şehir olacak Mardin."