Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Özbekistan Cumhuriyeti Tarım ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde Amuderya Deltası kıyısında 5 bin hektar alanda ormanların doğal ortamda yeniden oluşturulmasına katkıda bulunulması ve orman çiftliklerinin donatılması projesi yürütülmeye başlandı.

Tüm dünyanın ortak sorunu olarak değerlendirilen Aral Gölü civarında TİKA tarafından örnek bir proje hayata geçiriliyor. TİKA ile Özbekistan Cumhuriyeti Tarım ve Su İşleri Bakanlığı arasında 2 Mart 2017 tarihinde imzalanan uygulama protokolü kapsamında, TİKA ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü uzmanlarından müteşekkil bir heyet Özbekistan’a teknik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Heyet, projedeki yapım işlerinin başlatılabilmesini teminen ofis ve arazi çalışmalarını detaylandırdı ve projeye ilişkin iş takvimini Özbek makamları ile istişare halinde hazırladı. Özbekistan’ın yeni Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev’in göreve başlamasının ardından ülkedeki kamu kurumlarında başlatılan reform çalışmaları kapsamında Orman Devlet Komitesi’ne yükseltilen kurum yetkilileri, Türk heyet tarafından sahada yürütülen tüm çalışmalara eşlik etti.

Saha çalışmalarını tamamlayan Türk heyeti makamında kabul eden Türkiye’nin Özbekistan Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, projeye ilişkin bilgi aldı ve projenin başarıyla yürütülmesinin iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesine kalıcı bir katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

Özbekistan’ın Harezm Vilayeti’nde ve Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nde olmak üzere 2 adet fidanlık ve ağaçlandırma sahası kurulumu olarak tasarlanan proje, suyun yanlış kullanımına bağlı olarak kapasitesi giderek azalan ve etrafındaki yaşam birimleri tehdit altında olan Aral Gölü’nü canlandırmak amacıyla hayata geçirilecek örnek bir çalışma olacak.