ANKARA (AA) - Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nde (YTY) asıl meselenin, lise müfredatı ile entegre bir sistem geliştirmek olduğuna dikkati çekerek "Birinci öncelik bu olmalıdır. Ayrıca, TYT'de sadece Türkçe ve matematik sorularının yöneltilmesi sosyal, meslek ve imam hatip liselerinin üniversiteye girmesinde dezavantajlı bir sonuç çıkaracaktır." dedi.

Koncuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite giriş sistemi oluşturulurken ortaöğretim ile entegre bir sistem olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Açıklanan yeni sınav sisteminde ise temel sınavda sadece matematik ve Türkçe soruları bulunmasının problem oluşturacağına işaret eden Koncuk, bu sınavda tarih, coğrafya, felsefe, fen bilimleri sorularının da sorularak ortaöğretimle daha entegre bir sistem kurulması gerektiğini söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın tarih öğretmenleri konusunda olumlu bir adım attığını, bunun önemli olduğunu ifade eden Koncuk, şöyle konuştu:

"Bu adımın şöyle devam etmesi memnuniyet uyandırır: Temel sınav, önemli bir sınav. Temel sınav, üniversite seçiminde ve YKS'yi de yüzde 40 oranında etki edecek bir sınav. Temel sınav madem ki yüzde 40 oranında YKS'yi etkileyecek, orada temel sınavın lise müfredatı ile entegre bir sistem olması gerekir. Tamam, matematik ve Türkçe elbette önemlidir ve mutlaka sorulmalıdır ama neden orada tarih, coğrafya, fen bilimleri, felsefe gibi derslerin olmadığı izaha muhtaç bir durumdur.

Asıl mesele, yapacağımız tüm sınavların lise müfredatı ile entegre olmasıdır. Birinci öncelik bu olmalıdır. Ayrıca, TYT'de sadece Türkçe ve matematik sorularının yöneltilmesi sosyal, meslek ve imam hatip liselerinin üniversiteye girmesinde dezavantajlı bir sonuç çıkaracaktır. Temel sınavda Türkçe ve matematiğin yanı sıra sosyal ve fen bilimleri sorularının sorulması ile yeni sistemde ciddi bir eksiklik de giderilmiş olacaktır. "

Koncuk, tek günde iki sınav yapılacağını ve öğrencilerin ilk sınav sonucunu öğrenmeden ikinci sınava gireceğine işaret ederek "O zaman eleme sınavı yapılmasının da pek bir önemi kalmadı. O zaman gelin öğrencileri bu eziyetten kurtaralım. Tek sınav yapılabilir. Bunların hepsi formüle edilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın çok olumlu ve eleştirilere açık bir tutuma sahip olduğunu vurgulayan Koncuk, "YÖK'ün ve YÖK Başkanı'nın kamuoyundan gelen bu eleştirileri değerlendireceğini düşünüyorum. Bana göre de bu değerlendirilmeli. Doğru adım TYT'de matematik ve Türkçe'nin yanında tarih, coğrafya, fen bilimleri, felsefe gibi soruların da sorulmasıdır." dedi.