ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Kentsel Kalkınma ve Konut'tan sorumlu Devlet Bakanı Getachew Hailemariam Abay ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakanlık'ta gerçekleşen kabule ilişkin açıklama yapan Ceylan, Türkiye-Etiyopya ilişkilerinin çok derin bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, hükümet olarak Afrika ve özellikle Etiyopya ile ilişkileri önemsediklerini ifade etti.

Ceylan, Etiyopyalı heyete bakanlığın görev alanına giren konularda bilgilendirmelerde bulunacaklarını ve seminerler vereceklerini vurgulayarak, "Tükiye'nin çok önemli bir tecrübeye sahip olduğu konut temini konusunda paylaşımlarda bulunacağız. Şehirlerin alt yapısını geliştirme konusunda tecrübelerimizi paylaşacağız." dedi.

100 milyon nüfuslu Etiyopya'da ciddi bir konut açığı sorunu bulunduğunu kaydeden Ceylan, Etiyopya'nın konut temini konusunda Türkiye'den yardım istediğini ve Türkiye'nin tecrübelerini heyete aktaracaklarını bildirdi.

Ceylan, Etiyopya ile her alanda ilişkilerin gerçekleşmesini arzu ettiklerini belirterek, Türk iş adamlarının Etiyopya'da yapmış olduğu yatırımların 3 milyar doları bulduğunu, bu rakamın artması için çalışmaya devam edileceğini aktardı.

- "Türkiye bizim açımızdan model ülkedir"

Etiyopyalı Bakan Hailemariam Abay ise ülkesinin son 15 yılda çift haneli büyüme rakamlarına ulaşmış, genç ve dinamik bir ülke olduğunu belirtti.

Etiyopya'da 80 farklı etnik kökenden insanın yaşadığına işaret eden Hailemariam, şunları söyledi:

"Etiyopya'nın önünde olan imkanları bizim dost ülkemiz Türkiye ile değerlendirmek durumundayız. Ziyaretimizin amacı da bilgi ve tecrübe alışverişidir. Bizim en önemli sorunlarımızdan bir tanesi konut arzı sorunu. Türkiye'nin de bu alanda çok tecrübeli bir ülke olduğunu biliyoruz. Özellikle düşük maliyetli ve yüksek kaliteli konut çalışmaları konusunda bilgi almak istiyoruz. Türkiye bizim açımızdan model ülke konumundadır. Türkiye modelini de konut ve alt yapı koordinasyonu alanında yerinde görmek için burada bulunuyoruz."

Görüşmeye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş ve bazı bakanlık bürokratları da katıldı.