BEYRUT (AA) - Uluslararası Kudüs Vakfı'nın Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği sempozyumda "Kudüs'ü koruma" çağrısı yapıldı.

"Yahudileştirilme tehlikesi, Trump'ın kararı ve yansımaları" başlığı ile düzenlenen sempozyuma Filistin uzmanları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu yetkilileri katıldı.

Uluslararası Kudüs Vakfı Araştırma ve Bilgi Merkezi Başkanı Haşim Yakup, sempozyumda yaptığı konuşmada, "Dünya'da hiçbir ülke Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmesinin meşruiyeti nedir?" dedi.

Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak kabul edilmesinin "imkansız" oluğunu vurgulayan Yakup, Kudüs'ü koruma ve Yahudileştirilmesini engelleme konusunda İslam dünyasının daha aktif olması gerektiğini söyledi.

Yakup şunları kaydetti:

"Kudüs'teki tarihi Arap, İslam ve Hristiyan varlığı görmezden gelinemez. Tüm bunların aksine İsrail, Kudüs'teki tarihi varlığını henüz ispatlamış değildir. Kudüs'te Filistinlilerin sayısı artarken, İsraillilerin sayısı ise azalıyor. Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak görmek isteyenler, bu demografik yapıyı gizlemeye çalışıyor."

Öte yandan Kudüs uzmanı Filistinli Ziyad İbhis ise Ürdün'ün, Kudüs'teki Hristiyan ve Müslüman vakıf malları üzerindeki himayesine dikkati çekti.

İbhis, İsrail'e karşı Ürdün'e destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık'ta 2017'de Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve Tel Aviv'de büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması için talimat verdiğini açıklamıştı.

Merkezi Beyrut'ta bulunan Uluslararası Kudüs Vakfı, ABD'nin Kudüs kararının ardından dünya genelinde eylem yapılması çağrısında bulunmuştu.