Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, dünyadaki birçok ülkeyi etkisi altına aldı. Türkiye'de de Sağlık Bakanlığının bir kişide bu virüsün görüldüğünü açıklamasının ardından endişe yaşayan vatandaşların temel gıda ve hijyen ürünlerine talebi artırması üzerine, bazı ürünlerin fiyatında değerinin üzerinde artışlar görüldü. 

Öncelikle maske, kolonya, makarna ve dezenfektan ürünler olmak üzere olmak üzere bir çok ürün, koronavirüs fırsatçılarının haksız fiyat artışıyla fahiş ücretlere ulaşıyor.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Haksız fiyat artışı bildirim uygulaması ile vatandaşların bakanlığa fahiş fiyatlı ürünleri şikayet etmesi gerektiği belirtildi. HFA-Bildirim uygulaması, Ticaret Bakanlığı, tarafından geliştirilmiş bir uygulama. Bakanlık Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Özellikle hijyen ürünlerinde fahiş fiyat artışlarıyla karşılaşan tüm vatandaşlarımız; HFA-bildirim uygulamasından şikayetlerini anlık olarak iletebilir.” dendi.

Peki HFA-Bildirim Uygulaması Nasıl Çalışır?

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan HFA bildirim uygulaması , iOS ve Android marketlerden ücretsiz olarak indirilebiliyor. Uygulamayı indiren kullanıcılar telefon numarası, e-posta adresi ve TC kimlik numarasını girerek uygulamaya üye olabiliyor.  Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada HFA Bildirim uygulaması ile vatandaşların bakanlığa fahiş fiyatlı ürünleri şikayet etmesi istendi.

HFA-Bildirim uygulaması, Ticaret Bakanlığı, tarafından geliştirilmiş bir uygulama. Bakanlık Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Özellikle hijyen ürünlerinde fahiş fiyat artışlarıyla karşılaşan tüm vatandaşlarımız; HFA-bildirim uygulamasından şikayetlerini anlık olarak iletebilir.” diye duyuruldu.

Peki HFA-Bildirim Uygulaması Nasıl Çalışır?

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan HFA bildirim uygulaması , iOS ve Android marketlerden ücretsiz olarak indirilebiliyor. Uygulamayı indiren kullanıcılar telefon numarası, e-posta adresi ve TC kimlik numarasını girerek uygulamaya üye olabiliyor.

Uzmanlarda vatandaşa 'ürünlerdeki aşırı fiyat artışını şikayet edin' çağrısında bulunuyor

Uzmanlar, yeni tip koronavirüs salgını sonrası hijyen ürünleri ve temel gıda başta olmak üzere birçok üründe yüksek fiyat artışıyla ilgili vatandaşların fırsatçılara imkan vermemeleri ve şikayet mekanizmalarını kullanmaları önerisinde bulundu.

"İhtiyacımız kadar ürün satın alalım"
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, tüketicilerin panik yapmadan ihtiyaçları kadar ürün satın almaları gerektiğini anlatarak, "Ülke olarak, vatandaş olarak hepimizin bilinçli tedbir almamız gerekir. Temel sloganımız 'Bilinçli tedbir' olmalı." dedi.

Vatandaşlarımız, fahiş fiyata ürün satan iş yeri ve firmaları Alo 175 Tüketici Danışma Hattına bildirebilirler. Aynı zamanda Alo 153 ile de zabıtaya da müracaat edilebilir.

Haksız Fiyat Artışı (HFA) mobil uygulaması üzerinden şikayetlerini Ticaret Bakanlığının ilgili birimine iletebilir veya belediyelerin şikayet hatlarına bildirimde bulunabilirler. Şikayet üzerine iş yerinin fahiş fiyata ürün sattığı tespit edilirse bu iş yerine Kabahatler Kanunu çerçevesinde adli ve idari işlemler yapılacak ve idari para cezası uygulanacaktır. Fahiş fiyata ürün satan iş yeri ve firmaların tespiti ve bunlara uygulanacak yaptırımların etkili olabilmesi için vatandaşların şikayetlerini sosyal medya üzerinden iletmenin yanı sıra yukarıdaki birimlere iletmesi önemlidir.