ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 93 maddeden oluşan reform paketini TBMM'ye sevk edeceklerini söyledi.

Akdağ, yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla hazırlanan reform paketini Çankaya Köşkü'nde basın toplantısıyla açıkladı.

Türkiye'nin bu sene itibarıyla Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 60'ıncı sırada yer aldığını kaydeden Akdağ, Türkiye'yi ilk 20'ye sokmak için çok yoğun çalıştıklarını belirtti.

Akdağ, iş dünyası ile eylül ayından itibaren sekretaryasını TOBB'un yaptığı kapsamlı bir çalışma başlattıklarını ifade ederek, özel sektörle toplamda 320 saat süren 50'nin üzerinde toplantı yaptıklarını anlattı. Sonra bakanlarla toplantı yaptıklarını, bakan düzeyinde ise 70 saat mesai harcadıklarına işaret eden Akdağ, şunları kaydetti:

"Eylem planımızı toplamda 8 bakanımız, ilgili bürokratları, TOBB ve diğer özel sektör kuruluşlarımız ile son 5 aydır gerçekleştirilen bin saati aşkın çalışma sonucunda oluşturduk. Böylece 93 maddeden oluşan reform paketinin kanunlar kısmını tamamlayarak TBMM'ye sevk etme aşamasına getirdik. 93 maddenin 65'i özellikle İcra ve İflas Kanunu ile ayrıca Tebligat Kanunu'ndaki düzenlemeleri içermektedir. 28 madde ise çeşitli kanunlarda düzenlemeler getirmektedir."

- "Yatırımcılarımıza 'iyi ki varsınız.' diyoruz"

Türkiye'yi iş yapma kolaylığı açısından hak ettiği yere getireceklerini belirten Akdağ, hükümet olarak, Türkiye'ye yatırım yapan ve istihdam sağlayan girişimcilerin her zaman yanında olduklarına dikkati çekti. Akdağ, "Türkiye'de özel sektöre dayalı büyüme modelinin öncüsü her zaman AK Parti hükümetleri oldu. Bugün açıkladığımız reformlar bu adımların yeni bir halkasıdır Bu paket ile Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan müteşebbislerimize ve yatırımcılarımıza 'iyi ki varsınız.' diyoruz." ifadesini kullandı.

-"İflas ertelemeyi kaldırıyoruz"

En önemli adımlardan birini de "icra-iflas" süreçlerinde attıklarına işaret eden Akdağ, Adalet Bakanlığının bu konu üzerinde uzun süreden beri çalıştığını aktardı. Akdağ, şöyle konuştu:

"Uygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu anlaşılan iflas ertelemeyi kaldırıyoruz. İflas erteleme ile konkordatonun iyi yönlerini alıp güzel bir reform hazırladık. Dünyadaki en iyi örnekleri inceleyerek yeni bir kurtarma anlaşması sistemi geliştirdik. İflas erteleme döneminde 6-7 seneye kadar süren süreci, yeni düzenleme ile beraber azami 23 ay ile sınırlandırıyoruz. Şirketlerin tasfiyesinden ziyade, öncelikle ticari hayatlarına devamlarını esas aldık. Alacakları, sürece etkin olarak dahil ettik."

Akdağ, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün "icra-iflas" ile ilgili yeni düzenlemenin detaylarını daha sonra açıklayacağını kaydetti.

(Sürecek)