BATMAN (AA) - Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Son 15 yıl içinde Türkiye büyük bir başarı hikayesi yazdı. 2000'li yılların başında Türkiye'nin kişi başına milli geliri Avrupa Birliği'nin yüzde 37'si, yani yaklaşık 3'te birinin biraz üzerindeydi. Bugün Avrupa Birliği'nin yüzde 65'ine ulaştık." dedi.

Şimşek, Birlik Vakfı Batman Şubesince Kültür Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen "Yeni Türkiye Vizyonunda Doğu ve Güneydoğu'nun Kalkınmadaki Rolü" konulu çalıştayda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ileriki yıllarda Türkiye'nin yeni büyüme motoru olma potansiyeli bulunduğunu söyledi.

Bu potansiyeli hayata geçirmek adına insana, alt yapıya yatırım yaptıklarını belirten Şimşek, özel sektör yatırımları için çok büyük destekler verdiklerini ifade etti.

Dünya genelinde reform ve yatırımların yavaş seyrettiğini, verimliliğin düşük olduğunu dile getiren Şimşek, Türkiye'nin AK Parti hükümetlerine kadarki süreçte ortalama yüzde 4,7 büyüdüğüne, AK Parti hükümetleri döneminde ise bu oranın yüzde 5,6 olduğuna dikkati çekti. Şimşek, şöyle devam etti:

"Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana yüzde 4,7 yerine yüzde 5,6 büyüseydik bugün ekonomimiz veya kişi başına gelirimiz belki 3 kat fazla olacaktı. Bir puan, bileşik faiz modelinde büyük fark yaratıyor. Son 15 yıl içinde Türkiye büyük bir başarı hikayesi yazdı. 2000'li yılların başında Türkiye'nin kişi başına milli geliri Avrupa Birliği'nin yüzde 37'si, yani yaklaşık 3'te birinin biraz üzerindeydi. Bugün Avrupa Birliği'nin yüzde 65'ine ulaştık. Kişi başına milli gelirimiz Amerika'nın 4'te birinden azdı, bugün yüzde 45'ine ulaştık. Yani gelişmiş dünya ile arayı kapatıyoruz."

Şimşek, Türkiye'nin büyümeye devam edeceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Eğer Türkiye istikrarını devam ettirir, bu istikrarı reformlarla destekleme kabiliyetini gösterirse dünyanın gelişmiş ülkeleriyle arayı önümüzdeki 15-20 yıl içinde kapatma potansiyeline sahiptir ama bunun ön koşulu istikrardır. İstikrar tek başına yetmez, mutlaka reformlarla desteklenmesi lazım. Reformlar bizim gelecek nesillere olan borcumuzdur. Çünkü geleceği inşa için bu gerekiyor. Büyüme 2018'de de devam edecek. Geçen sene Türkiye önemli ülkeler arasında en hızlı büyüyen ülkeydi. Muhtemelen yüzde 7'nin üzerinde büyüdük. 2018'de 'bu devam eder mi?' diye soru işaretleri var. Evet, devam edecek. Çünkü uzun süredir Türkiye'de yatırımlar yavaş işliyor. Şimdi yatırımlar artacak."

Yatırım teşviklerini çok güçlü bir şekilde devreye soktuklarını, Kredi Garanti Fonunu yatırımlara odaklı halde çalıştırdıklarını belirten Şimşek, geçen yıl bir milyon 300 bin vatandaşın işe yerleştiğini ifade etti.

Şimşek, "Geçen sene geliri olmayan 1,3 milyon vatandaşımızın bu sene geliri var. Bu tüketimi destekliyor. Bir milyonun üzerinde kamuda alt statüde çalışan işçilerimize şimdi kadro verileceği için bunların geleceğe olan güveni artacak, daha çok tüketecek." dedi.

- "Avrupa bizim en büyük pazarımız"

Turizmde de ciddi bir toparlanma olduğunu dile getiren Şimşek, "Kredi Garanti Fonu burada da devrede. Dış talepte Türkiye'yi destekleyecek. Nasıl? Avrupa bizim en büyük pazarımız. İhracatımızın yarısını Avrupa'ya yapıyoruz. Turizmin yüzde 60'a yakını Avrupa kaynaklı. Türkiye'ye gelen yatırımların yüzde 75'i Avrupa'dan geliyor. Avrupa hızlı bir gelişme içinde bu da bize yansıyacak." diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin istihdamda büyük başarı sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tüm bütçe imkanlarını seferber edip istihdam yükünü aşağı çektik. 1990'lı yıllarda enflasyon yüksek olduğundan Türkiye'nin ortalama büyümesi yüzde 3 civarındaydı. Büyümenin yüzde 6'ya çıkmasının en önemli sebebi fiyat istikrarıdır. Eğer Türkiye enflasyonu düşük tek haneye indirirse kimse Türkiye'yi tutamaz. Yüksek enflasyon düşük büyümeye eşittir. Düşük enflasyon sayesinde çok yüksek sürdürülebilir büyüme olur. Dolayısıyla enflasyon çok kritik bir sorun alanıdır, onunla mücadele çok önemlidir. İstihdamda başarılıyız. İşsizlik oranları düşüyor, yüzde 10,3'e kadar geriledi. İnşallah bu sene içinde tek haneye düşüreceğiz."

Dışa bağımlılığı azaltmak ve geleceği dizayn etmek için reform yapmak gerektiğini anlatan Şimşek, Türkiye'nin reform yaptığı zamanlarda sınıf atladığına dikkati çekti.

Şimşek, Batman'da fabrika kurmak için yer talebinde bulunan 170 sanayicinin sırada beklediğini de sözlerine ekledi.

- "Kalkınmanın temel koşulu huzur ve istikrar"

Batman Valisi Ahmet Deniz de kalkınmanın temel koşulunun huzur ve istikrar olduğunu belirterek, halkın desteği ve güvenlik güçlerinin kararlılığı sayesinde teröre karşı ciddi mesafe alındığını söyledi.

Deniz, devletin yaptığı yatırımlar sayesinde kentte önemli değişimler yaşandığına işaret ederek, bölgedeki yatırımcılara çok önemli fırsatlar sunulduğunu, Cazibe Merkezleri Programları kapsamında 15 bin kişinin iş sahibi olacağını kaydetti.

Birlik Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Alacacı, Türkiye'nin 2001 yılından bu yana milli ve yerli olarak geliştiğini, 2023, 2071 hedeflerine ulaştığında daha müreffeh bir ülke olacağını söyledi.

Vatan üzerinde hesap yapan emperyalist oyunlarının milli iradeyle boşa çıkarıldığını vurgulayan Alacacı, Zeytin Dalı Harekatı'nın başarılı olması için tüm milletin dua ettiğini söyledi.

- "PKK'nın şehirlerdeki uzantılarının da soluğu kesildi"

Batman Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy da Türkiye'nin varlığına ve birliğine kast eden her türlü oyuna rağmen yoluna emin adımlarla devam ettiğini dile getirdi.

Güneydoğu'da 20 yıl öncesiyle bugün arasında çok önemli farklar olduğunu belirten Aksoy, terörü konuşan, teröre teslim olan bölge halkının artık kıskaçtan kurtularak çocuklarının geleceğinden, sanat ve spordan konuşmak istediğini ifade etti.

Aksoy, terör örgütü PKK'nın şehirlerdeki uzantılarının da soluğunun kesildiğini vurgulayarak, vatandaşın, kamu parası bu bölge için harcandığında ortaya çıkan farkı görmesiyle artık taş atan, molotof atan çocuklar yerine, top oynayan, okuyan çocuklar olduğunu söyledi.

Zeytin Dalı Harekatı'nı protesto etmek isteyen terör örgütü uzantılarının 30 kişiyi ancak toplayabildiğine dikkati çeken Aksoy, bir işaretle kepenk kapattıran, çocukları sokağa dökenlerin artık nefes alamadığını, bölgenin ferasetli insanlarının artık gelişen Türkiye'nin kalkınmasında yer almak istediklerini kaydetti.

AK Parti Batman Milletvekili Ataullah Hamidi de Türkiye'nin kabuk değiştirdiğini ve dünyanın bu gelişmeleri hayretle izlediğini belirterek, huzur kenti haline gelen Batman'ın, yatırım yapmaları için dört gözle iş adamlarını beklediğini söyledi.