Merhaba Eskişehir Haber takipçileri. Bu hafta size hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen ve toplum sağlığı açısından önem arzeden ve önemi son yıllarda daha iyi anlaşılan genital siğillerden bahsedeceğim.Tıbbi adı ‘Condiloma Accuminata’dır.Sebebi HPV(Human Papilloma Virüs) adında bir virüstür.Bu virüsün 200’den fazla tipi bilinmekte,ancak 40’a yakın cinsi genital siğile yol açmaktadır.

HPV  virüsünün bazı tiplerinin kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanserine yol açtığı anlaşıldığından bu yana, bilimsel çalışmalar bu yönde yoğunlaşmış  ve çalışmalar tedaviye olduğu kadar,bu hastalığın aşı ile önlenmesine evrilmiştir.

HPV NASIL BULAŞIR?

HPV virüsü kadın ve erkekte görülebilir. Kişiler arasında cinsel temasla bulaşır.Kondom kullanımı da her zaman koruma sağlamayabilir.HPV bulaştıktan sonra hemen genital siğile yol açmaz.Bazan vücutta yıllarca sessiz kalabilir.Bir çok kişide vücudun savunma sistemi tarafından yok edilir.Sessiz kaldığı dönemde kişi taşıyıcı durumda olur ve virüsü bulaştırabilir.

HPV ile enfekte gebelerde doğum esnasında virüsün bebeğe geçebileceği unutulmamalıdır.

Genital siğillerin öpüşmekle, havlu, çatal kaşık, bardak ve tuvaletten bulaşabileceğine dair varsayımlar doğru kabul edilmemektedir.

GENİTAL SİĞİLİN GÖRÜNTÜSÜ NASILDIR?

· Genital siğiller toplu iğne başı büyüklüğünde ,kabarcıklı ve pürtüklü yapıdadır.Birden çok olduklarında karnabahar görünümünü alabilirler.Deri renginde veya kahverengi olabilirler.Çoğu kez şikayete sebep olmazken, bazen kaşıntı ve ilişkide kanamaya sebep olabilirler.Yerleşimleri de değişkendir.Çoklukla dış genital bölge(vulva), vagina içi,anüs etrafı,rahim ağzı ve kasıklarda görülür.

KORUNMA YOLLARI?

Cinsel ilişkide kondom kullanımı tam olmasa da önemli oranda korunma sağlar. Siğil tedavisi olurken cinsel ilişkiye girilmemeli ve tabii ki koruyucu aşı yaptırılmalıdır.

HPV AŞISI  KORUNMADA ETKİLİ MİDİR?

Piyasada bulunan aşılar HPV virüsünün rahim ağzı kanserine en çok sebep olan tip 16 ve tip  18’e karşı ve bulaşıcılığı yüksek olan tip 6 ve 11’e karşı hazırlanan aşılardır.9-45 yaş aralığında yapılması önerilmektedir.%90 oranında koruyuculuğu kabul edilmektedir.

TANI NASIL KONUR?

Tanı, öncelikle Kadın-Doğum hekimlerince konabildiği gibi, cildiye ve üroloji uzmanlarınca da konabilir.Siğil tanısı konan hastada PAP SMEAR ve HPV DNA testleri yapılmalıdır.Gerekirse KOLPOSKOPİ ve SERVİKAL BİOPSİ  yapılabilir.  Bu konularda devletin ’Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezi’ yani kısa adıyla  ‘KETEM’ adı altında kurduğu ve hastalarımı güvenerek yönlendirdiğim  ücretsiz tanı merkezleri de çok başarılı çalışmalar yapmaktadır. 

TEDAVİ NASILDIR?

Siğil tedavisinde bir çok yöntem etkili ve başarılı olmaktadır. Krem ve solüsyonlar, Kriyoterapi (dondurma),Elektrokoterizasyon (yakma) ve cerrahi girişimler tedavide kullanılmaktadır.

SONUÇ:

Kadınlarımızın Genital Siğili önemsemeleri konusunda ciddi olarak uyarmak isterim..Öncelikle koruyucu önlemleri uygulamaları, tanı yöntemleri için rutin kontrollerini yaptırmaları, doktor tavsiyesi ile koruyucu aşıyı yaptırmaları,onları ilerde olası bir rahim ağzı kanserinden koruyacaktır.

Hepinize sağlıklı, huzurlu, güzel bir yaşam diliyorum. Hoşça kalın, sevgiyle kalın.