Küçük yerleşim yerlerinde yaşayıp da daha büyük yerlerde okumanın zorluğunu iliklerine kadar yaşıyordu. Hele de yaşadığınız yer köy ise yaşadığınız yerin kültürüyle şehrin kültürü arasında sıkışıp kalırdınız. Üniversite sınavına hazırlanıyordu Ahmet. Tabi sonradan çalışmak zordu dersler açısından temel de yoksa çalışıp sınavda başarılı olmak da çok zor oluyordu. Kitaplara kaynaklara ulaşmak da o kadar kolay değildi. Bir test kitabı iyi paraydı halk deyimiyle. Bir geometri test kitabı gerekiyordu; zira geometri kitabı ve geometri dersi de eşit ağırlık öğrencileri için büyük bir önem arz ediyordu. Çocuk önce fiyatını öğrenmek istedi geometri kitabının. Derin düşüncelerle yola çıktı kitapçıya doğru acaba cebindeki para kitap almaya yetecek miydi ? Tarihi arasta çarşısından geçerken küçük ve bir o kadar da şirin dükkanlara baktı. Küçük şirin tarih kokan çarşıdan geçti , Yılanlı Köprünün ağırlığını çekerek ilerledi, ilerledi. Nihayet küçük şehrin en büyük kitapçısına girdi. Utangaç bir tavırla sordu  Ahmet kitabın fiyatını, kitapçı gözlerinin içine bakarak  37 bin der demez Ahmet kendisini dışarda buldu. O gün günlerden Cuma idi, belki de günlerin en güzeliydi çünkü köye gidecekti .  Köye vardığında akşam ezanı okunuyordu. Minibüsten inince kendisini karşılayan köpeğiyle hoplaya zıplaya yeşilliklerin arasından yaklaştılar eve.  Yıkık dökük merdivenleri hızla çıktı Ahmet ve kapıda annesi karşıladı onu. Güneş yanığı yüzünü gördü annesinin ve toprak kokan eller açıldı, sarıldılar. 
    Bir süre sonra annesi sordu O’na geometri kitabını alıp almadığını, O bir duvara baktı bir de pencerenin önündeki vişne ağacına... Göz kapaklarına biriktirdiği göz yaşı bir çıksa pencerenin önündeki vişne ağacının suya kanmasına yetecekti .
   Almadım anne dedi  almadım. Annesi yavrum diyerek başladı söze, hep yavrum derdi zaten,  neden almadın? Ahmet gözlerindeki yaşı gözlerine kilitleyerek param yetmedi dedi. 
   Annesi arkasını döndü ve ardından iki damla gözyaşı düştü geceye. Annesi güneş yanığı ellerinden yüzüğünü çıkardı ve döndü oğluna yüzüğünü uzatarak; bununla kitabını al, toprağı saksıda değil tarlada gördün oğul başaracaksın dedi. Ahmet’in göz kapaklarında kilitlediği yaşlar kirpiklerini ıslatarak yüzüne doğru aktı. Geometri kitabı alınmıştı ama yüzük yeniden annenin eline takılmış mı bilinmez. O başardı mı başaramadı mı bilinmez. 
   Bu hikâyeyi sizinle paylaşmak istedim. Şimdilerde her isteği kayıtsız şartsız yerine getirilen çocukların gençlerin, her şeye imkân sınırlarını aşarak ulaşan yavruların varlığın ve yokluğun anlamını kavramaları çok çok zor. 
   Kıymetli okurlar üniversiteye giriş  sınavında belirli değişiklikler yapıldı. İlk basamak sınavı ve daha sonraki sınavlarda değişiklikler var. Zira sınav sistemindeki değişiklikler öğrencilerin motivasyonunu düşürmekle birlikte sonuçta üniversiteye girebilmek için bu sınava girecekler. Genç nüfusun bu kadar yoğun olduğu bir ülkede sınavlar olmazsa olmaz bir pozisyonda bulunuyor. 
   Üniversiteye girişte birinci basamak sınav yeni belirlenen sistemde TYT (Temel Yetenek Testi) olarak adlandırıldı. Bu sınavda Türkçe( Türkçeyi doğru kullanma okuduğunu anlama ve yorumlama) , Temel Matematik( Temel kavramları kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma vb.) , Fen  Bilimleri (Biyoloji, Fizik, Kimya),  Sosyal Bilimler(Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe,  Tarih) olmak üzere toplam 120 soru sorulacak. TYT’de  YGS gibi 6 puan türü değil tek bir puan türü olacaktır. Ayrıca adayların MYO’lara gire bilmeleri için TYT puanın en az 150 olması gerekmektedir.  
    Bir adayın  lisans programlarını tercih edebilmesi için TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanıyla  AYT( Alan Yeterlilik Testi)’den alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan sözel , sayısal , eşit ağırlık, ve dil puanın en az birinin 180 olması gerekir. Adaylar, en az 180 ve üzeri puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci alan lisans programlarından tercih yapabilirler. Burada şu konuya da dikkati çekmek gerektiğini düşünüyorum. TYT lisans programlarına girişte oluşacak puan türlerini %40 etkileyecek ve AHT( Alan Yeterlilik Testi)’nin etkisi ise %60 olacaktır. 
  Adaylar Alan Yeterlilik Testinde , yerleşmeyi hedeflediği programın puan türünü dikkate  alarak ilgili testteki soruları cevaplandırır. SÖZEL puan için Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler1 ve Sosyal Bilimler2 , SAYISAL  puan için Matematik- Fen bilimleri, EŞİT AGIRLIK için Türk Dili Edebiyatı-Sosyal Bilimler1 ve Matematik testlerini çözmek durumundalar. 
    Temel  Yetenek Testinin içeriği ve soru sayıları şöyledir: Türkçe 40 soru, Sosyal Bilimler( Coğrafya 5 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 5 soru, Felsefe 5 soru ve Tarih 5 soru), Temel Matematik 40 soru, Fen Bilimleri ( Biyoloji 6 soru, Fizik 7 soru, Kimya 7 soru).  Temel yetenek Testinde toplam 120 sorulacak.     
   Alan Yeterlilik Sınavında Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler1 sınavında Türk Dili ve Edebiyatından 24 soru Coğrafya1 6 ve Tarih1 10 soru olmak üzere toplam 40 soru sorulacaktır. Matematik Testinde 40 soru sorulacak. Sosyal bilimler-2 Testinde Coğrafya2’den 11 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinden6, Felsefe Grubundan 12 ve Tarih 2 den 11 soru olmak üzere toplam 40 soru sorulacaktır. Fen Bilimleri testinde Biyoloji 13, Fizik 14, Kimya 13 olmak üzere toplam 40 soru sorulacaktır. 
   Yeni sistemde Orta Öğretim Başarı Puanının katkı oranında ve hesaplama şeklinde bir değişiklik olmayacaktır. 
   Açıklamaya göre; birinci oturumda yapılacak TYT 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumu 24 Haziran Pazar günü sabah Yabancı Dil oturumu ise 24 Haziran Pazar günü öğleden sonra yapılacaktır. Adaylara TYT de bir ve  AYT de bir kitapçık verilecektir. Yeni sistemde de puanlar 100 ile 500 arasında hesaplanacak ve orta öğretim puanının hesaplanmasında herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Özel yetenekle öğrenci alan yükseköğretim programlarına  başvurabilmek için TYT puanının en az 150 olması gerekmektedir. 
    Adaylar Ön Lisans programlarına TYT puanı ile; Lisans programlarına ise  Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık  ve Dil puan türü ile tercihte bulunabileceklerdir.