Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tamamen eski günlere dönmüyoruz. Maskesiz sokağa adım atmayacağız" dedi. 

Erdoğan, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

"Artık yarısını geride bıraktığımız Ramazan-ı Şerifimizi bir kez daha gönülden tebrik ediyorum. Rabbimden Ramazan ayının bereketini, rahmetini üzerimizden eksik etmemesini diliyorum. Önümüzdeki günlerde gizlenen leyle-i kadrinizi bir kez daha tebrik ediyorum. Elleri öpülesi tüm annelerimizin anneler gününü bir kez daha tebrik ediyorum. Hayatta pek çok şeyin ikamesi olabilir ama annenin ikamesi asla mümkün değildir. Aziz Milletim sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Rabbimden ramazan ayının bereketini rahmetini üzerimizden eksik etmemesini diliyorum."

2 MİLYAR LİRA PARA TOPLANDI

"Türkiye olarak, kimsesiz tüm vatandaşlarımız gibi yaşlılarımıza da sahip çıkıyoruz. En düşük emekli maaşlarını 1500 liraya çıkartarak yaşlılarımıza ilave bir destek sağladık. Biz bize yeteriz Türkiyem Kampanyası'nda 2 milyar lira para toplandı."

İYİLEŞEN HASTA SAYIMIZ ARTIYOR

"Yeni vaka sayımız, solunum cihazına bağlı hasta sayımız, ölü sayımız azalıyor. İyileşen hasta sayımız artıyor. Bu güzel tablo bize salgın sürecindeki bazı kısıtlamaları azaltmamıza imkan verdi."

300 YERDE KARANTİNA UYGULAMASINI KALDIRDIK

"Türkiye'nin aralarında bulunduğu bazı ülkeler salgını kontrole alırken, bazı ülkelerde salgın henüz yeni başlıyor. Bu süreç bize hayatımızı temizliği ön plana alarak yeni sürece göre sürdürmemiz gerektiğini ön plana çıkarıyor. Salgın nedeniyle 412 yeri karantinaya aldık, 300'ünde bu uygulama kaldırılırken, 112'sinde devam ediyor."

MASKESİZ DIŞARI ÇIKMAYACAĞIZ

"Normale dönüş adımları 10 Mart öncesine dönüş adımları olarak algılanmamalı. Sokakta, markette her yerde fiziki mesafeyi koruyacağız, ellerimizi sık sık yıkayacağız. Maskesiz dışarı çıkmayacağız. Daha kapsamlı temizlik yaparak hayatımıza devam edeceğiz. Tamamen eski günlere geri dönmüyoruz. Sadece salgın şartlarında hayatımızı biraz daha kolaylaştırıyoruz."

10 MART UYARISI

"Vatandaşlarımızın hayatı normalleştirme adımlarını 10 Mart öncesine dönüş gibi algılamaması gerekiyor. En küçük ihmalin salgının nasıl boyutlara yol açabileceği dünyada örnekleri vardır. Gerçekten zaruri bir işi olmadan dışarı çıkanlar, sokakta açık ve kapalı mekanlarda bulunanlar virüsü kendi elleriyle besliyorlar. Bu gerçeği nasıl kabul edip işselleştirirsek mücadelemizi öyle sürdürürüz. Attığımız normalleşme adımlarının bu kurallar çerçevesinde değerlendirilmesini istiyorum. Eski günlere tamamen dönmüyoruz sadece salgın döneminde hayatımızı biraz daha kolaylaştırmaya çalıştırıyoruz. Devam eden çalışmalarımızı gözden geçirerek eksiklerimizi tamamlıyoruz."

ERTELENEN PRİMLERİN TUTARI 40 MİLYARI BULDU

"6 ay süreyle ertelediğimiz SSK ve Bağ-kur primlerinin tutarı 40 milyar lirayı buldu. Salgın sonrası siyasi ve ekonomik bakımdan ülkemizi daha avantajlı bir konuma getirmek istiyoruz. Sosyal koruma kalkanını daha da güçlendireceğiz. Milletimizi ve ülkemizi geliştirmeye, kalkındırmaya güçlendirmeye kararlıyız."

BU HAFTA 4 GÜNLÜK SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI OLACAK

"16 - 17 - 18 - 19 Mayıs tarihlerinde yine sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. "

9 İLDE SEYAHAT YASAĞI KALKTI

"Adana, Diyarbakır, Mardin, Trabzon, Ordu, Denilzi, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Şanlıurfa illerimizde şehirlerarası giriş çıkış yasağını kaldırıyoruz."