Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, belirli yaş gruplarına saat kısıtlamaları, toplu taşımada sınırlamalar, çalışma koşullarının değiştirilmesi gibi kısıtlamaların yeniden hayata geçirilmesi Türkiye'de de gündemde... Pandemiyle mücadelede alınacak yeni önlemlerin neler olacağını önümüzdeki kritik iki haftanın belirleyeceği ifade ediliyor. 

Kurallara uyuluyor mu?

Koronavirüs salgınının Avrupa'da etkisini arttırmasının ardından Avrupa ülkeleri yeniden kısıtlamaları hayata geçirmeye başladı. Türkiye'de de kış döneminden endişe ediliyor. İçişleri Bakanlığı tarafından son yayınlanan genelgeyle denetimlerin daha yaygın ve düzenli hale getirilmesi yönünde adım atılmıştı. Hükümette yapılan toplantılarda, özellikle lokanta ve kafeterya gibi mekanların son dönemlerde kurallara yeterince uymadığına ilişkin saptamalar yapıldığı ifade ediliyor. 

Okulların durumu ne olacak? Yüz yüze eğitim devam edecek mi?
Yeni dönemde, kasım ayının ilk haftasına kadar olan süreçte okullaın ve yüz yüze eğitimin durumunun yeniden değerlendirileceği ifade ediliyor. Okulların açılması ve kapalı mekanlara geçişin yarattığı sonuçların iki hafta içerisinde görüleceği, bu süreçteki vaka sayısı artışına göre yeni önlemlerin planlamalarının yapıldığı belirtiliyor. 

Büyükşehirlerde gece sokağa çıkma yasağı gelir mi?
Toplu taşımada yeni kısıtlamalar, çalışma koşullarının değiştirilmesi gibi yeni önlemler gündemde. Öte yandan, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde gece saatlerinde sokağa çıkma yasakları yeniden başladı. Türkiye'de de salgının seyrine göre, büyükşehirlerde gece belli bir saatten sonra sokağa çıkma kısıtlaması getirilebileceği, hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması gib uygulamalara geçilebileceği belirtiliyor. Bu kısıtlamalara geçilip geçilmemesi için önümüzdeki iki haftalık sürenin kritik önem taşıdığı konuşuluyor. 

Tedbirlere uyulması hayati önem taşıyor
Yetkililer, sokağa çıkma kısıtlaması gibi yasakların yeniden uygulamaya konulmaması için maske, mesafe ve hijyen gibi kurallara uyulmasının hayat önem taşıdığını belirtiyor. İki haftalık süreçte hasta ve vaka sayısındaki artışın sürmesi durumunda hükümetin ciddi tedbirler için adım atması gündemde.