Önceki yıllarda ödeyemedikleri Bağ kur primlerini EYT’li olmak için ödemek isteyen esnafın, aftan yararlanarak faizsiz Bağ-kur prim borcu ödemek isteğini aktaran Gürdal Sarıkaya, emekli olma hayaliyle yatıp kalkan esnafın büyük hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.

ESNAF HAKKINI İSTİYOR

EYT bağlamında birtakım sıkıntıların olduğunu dile getiren Sarıkaya, “Bağ-kur ve SSK arasında ki adaletsizliğin, eşitsizliğin giderilmesi için verdiğimiz dilekçeler karşılıksız kaldı. Bağ-kur ve SSK arasında 10 yıl gibi bir fark var ve aynı zamanda SSK emeklisi Bağ kur emeklisinden yüzde 18 daha fazla maaş alıyor. Esnaflar olarak bir fark istemedik ama adalet için haklı mücadelemizi verdik ama sonuç alamadık. Üyelerimize sonuç alamadık demek beni çok üzüyor. Çok bir şey istemiyoruz haklarımızı istiyoruz.” dedi.

ESNAF BORCU FAZİSİZ ÖDEMEK İSTİYOR

Önceki yıllarda Bağ kur primini ödeyemeyen esnafın, EYT’li olabilmek için Bağ-kur prim borcunu faizsiz ödemek istediklerini belirten Sarıkaya, “Emekliliğin çıkması ile birlikte bağ-kurda af kavramı çıktı. Esnaflarımız bağ-kur primlerini ödemekte zorlandığı dönemlerde 5 yıllık bağ-kurunu sildirdi. Uyuyan bağ kur diye adlandırdığımız bağ-kurlarımız var bizim. EYT kapsamında borcu ödeyerek emekli olmak isteyen meslektaşlarımız var. Ama şöyle bir şeyle karşılaştık 2022 yılında Aralık ayında hesaplattığımız 150 bin lira olacak borcumuz 2023 Mart ayında 580 bin liraya tekabül ediyor. Devletimiz uyuyan bağ-kurlarımıza herhangi gibi bir af sunmadı.” şeklinde konuştu.

EMEKLİ OLMAK İSTEYEN ESNAF HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR

Bağ-kur prim borcunun geçmişe dönük faizle hesaplandığı zaman arada çok afaki bir rakam ortaya çıktığını vurgulayan Sarıkaya, “Bu konuyu federasyonumuzla paylaştık ama sonuç alamadık. Biz esnaflar gelişmişliğin gösterdiği bir parçayız. Biz esnafların ayakta kalması gerekiyor. Ayakta kalabilmemiz içinde federasyonumuzun, devlet büyüklerimizin dileklerimize geri dönüş vermesi gerekiyor. Emekli olma hayaliyle yatıp kalkan esnafımız hayal kırıklığına uğradı. Talebimiz bağ-kur affında uyuyan bağ-kurların da affa girmesi ve faizlerim de silinmesi. Bu yapılmazsa esnafımız büyük üzüntü yaşayacak. İsyankâr değiliz hakkımızı istiyoruz.” ifadelerini kullandı.