Van’ın merkez Edremit ilçesinde yaşayan Necmettin Direk isimli bir çiftçi, bahçesine geçişi kolaylaştırmak için Karadeniz usulü teleferik kurdu.

Edremit ilçesine bağlı Kurubaş Mahallesinde yaşan Necmettin Direk, Trabzonlu bir arkadaşının tavsiyesiyle bahçesine ulaşımı kolay hale getirmek için teleferik sitemi kurdu. Direk’in evi ve bahçesi birbirine uzak iki farklı tepede bulunuyor. Komşuları tarafından geçiş yolları da kapatılınca tepedeki bahçesine geçmekte zorlanan Direk, çözümü teleferikte buldu. Karadeniz ziyareti sırasında teleferik sistemiyle tanışan Direk, Trabzonlu bir arkadaşının tavsiyesiyle başlangıç ve bitiş noktalara kolonlar inşa etti. Daha sonra çelik halatlar çekerek dört kişilik bir gondol yapan Direk, bir ton taşıma kapasitesine sahip bir motor ve sanayi elektriği kullanarak teleferik sistemini hayata geçirdi. Direk, teleferik sistemi sayesinde bir saatte gittiği yolu, bir dakikaya indirdi.

İHA muhabirine konuşan Necmettin Direk isimli bir çiftçi, teleferik sistemi sayesinde kısa sürede karşı tepedeki bahçesine gittiğini belirtti. Teleferiğin işlerini kolaylaştırmasıyla bahçesine iyi bakım yaptığını ve bu sayede verimli ürünler yetiştirdiğini ifade eden Direk, “Karadeniz taraflarına gitmiştim orada teleferik sistemlerini gördüm. Bu da bende bir merak oluşturdu. Karşı tepede arazim var. Derenin diğer yamacında ise evim var. Bu yüzden ulaşım güçlüğü çekiyordum. Komşular tarafından da bu yollar kapatılınca mecbur kaldım ve teleferik sistemine geçtim” dedi.

“Teleferikle 40 saniyede gidiyorum”

Teleferik sayesinde ulaşım konusunda rahatladığını dile getiren Direk, “Şu an 40 saniyede yolculuk yaparken, daha önce bir saatte arazime gidebiliyordum. Şu an orada sebze-meyve yetiştiriyorum. Küçük çocuklarım bile oradaki sebzeleri koparıp getirebiliyor. Benim için büyük kolaylık oldu. Zaman kazandım. Önceden arazime gidip gelirken yoruluyordum. Şimdi ise kısa sürede istediğim zaman gidip sulama yapabiliyorum” diye konuştu.

Komşularının sistemi yeni kurduğu zaman çok şaşırdıklarını ve gülünç karşıladıklarını dile getiren Direk, daha sonra sistemi tam kurduğunda komşularının ilgisini çektiğini söyledi. Direk, teleferik sistemini ilk Van’a kendisinin getirdiğini kaydetti.