Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, yaptığı açıklamada, dünyanın geri dönüştürülebilir ürünleri 7'nci doğal kaynak olarak kabul ettiğini ve atıkların çevrenin yanı sıra ekonominin de önemli bir parçası olduğunu kabul ederek, 18 Mart'ı 'Dünya Geri Dönüşüm Günü' olarak kutladığını anımsattı.

Fazla Gıda olarak son 5 yılda 30 bin tondan fazla gıdayı kurtararak 75 bin ton karbon salımını önlediklerini belirten Silahlı, şu değerlendirmeleri yaptı:

“SANAYİ DEVRİMİ SONRASI ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ DAVRANIŞLARINDA DEĞİŞİM OLDU"

18. yüzyılın sonlarına doğru yaşanan Sanayi Devrimi ile insanlık; tarihin en büyük değişimlerinden birine şahit oldu. Kas gücünün makinalar ile değiş tokuşu ile birlikte hızla artan üretim grafiği devamında alışılagelmiş toplumsal yapıyı ve insan davranışlarını da etkiledi; buhar gücünün insanın yerini alması ile hayat kalitesinde gözlenen artış ortalama yaşam sürelerine ve nüfusa da yansıyarak yükselen eğriler ile karşılaşmamıza sebep oldu. Burada belki de bizi en çok etkileyen ve o döneme vurgu yapmamıza sebep olan nokta üretici ve tüketici davranışlarındaki değişim oldu.

İKLİM KRİZİ ACİL MÜDAHALE GEREKTİRİYOR

İklim krizinin çok tehlikeli boyutlarda. Üretimin çok daha kolay ve hızlı hale gelmesi ham madde kullanımını da ivmelendirirken ürüne kolay ulaşım tüketimin de günden güne artmasına sebep oldu. Aslında yaşanan tüm değişimler domino etkisi yaratarak ibreyi geri dönülemez bir dönemin başlangıcına çevirdi: iklim krizi. Üretim ve tüketim kültüründe yaşanan bu dönüşüm ile insanlığın Dünya üzerinde bıraktığı iz artmaya ve bugün tüm canlıları etkisi altına alan ve acil müdahale gerektiren iklim krizi bu dönem ile birlikte varlığını göstermeye başladı.

1 YIL İÇİNDE TÜKETECEĞİMİZ DOĞAL KAYNAKLARI 7 AYDA TÜKETTİK

18 Mart’ta küresel alanda yer bulan Uluslararası Geri Dönüşüm Günü kapsamında bu konudaki farkındalığın önemini yeniden vurgulamak gerekiyor. Aldığımız her aksiyon ile nasıl bir etki oluşturduğumuz bilincine varmaya ihtiyacımız var. 2021 yılı içinde Küresel Ayak İzi Ağı’nın yaptığı çalışmalar 2021 yılında bir yıl içinde tüketmemiz gereken doğal kaynakları 7 aydan kısa sürede tükettiğimizi bizlere gösterdi. Bu gerçeği kabul edip kaynak kullanımı konusunda acilen aksiyon almamız gerekiyor; bu aksiyon planında bireylerin, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve devletin kolektif şekilde hareket etmesine ihtiyacımız var. 

GIDA ALANINA BAKTIĞIMIZDA HER YIL 1,3 MİLYAR TONUN İSRAF EDİLDİĞİNİ GÖRÜYORUZ

Dünyada her yıl 2 milyar tonun üzerinde atık üretiyoruz; araştırmalar bunun en az yüzde 33’ünün çevresel etkisi gözetilmeden bertaraf edildiğini gösteriyor. Gıda alanına baktığımızda her yıl 1,3 milyar tonun israf edildiğini görüyoruz; bunun ekonomik maliyeti 1 trilyon doların üstünde. Üretilen plastik ambalajların ise yüzde 95’i her yıl çöpe gidiyor. Veriler böyleyken etrafımızdaki kaynakları nasıl en verimli şekilde kullanabileceğimizi sorgulamak ve her adımımızı sorumluluk bilinci ile atmak artık bir opsiyon değil.”