Merhaba sevgili Eskişehir Haber takipçileri, Eskişehirliler olarak Covid 19 pandemisinde şehrimizi kırmızıya dönüştürmemek için dikkatli ve özenli davrandığımızı düşünüyorum. Bu hafta sizlere kadınlarımızın sıklıkla şikayetçi oldukları sancılı adetten bahsedeceğim. Tıbbi olarak ‘DİSMENORE’ diye adlandırılır.Her ne kadar adet görme fizyolojik ve doğal bir olay olarak görülse de, maalesef kadınlarımızın neredeyse yüzde ellisinde saptanan sancılı adet onları her ay birkaç gün sıkıntıya sokmakta ve sosyal yaşamlarını etkileyerek verimliliklerini düşürmektedir.Adet sancıları çoğu zaman tolere edilebilir iken, bazen da şiddetli kramplar ve ek belirtilerle kadının günlük yaşantısını sekteye uğratabilmektedir.

ADET SANCISI NEDEN OLUR?

Adet görme, rahmin her ay iç tabakasını olası gebelik için hazırlaması, ama gebelik olmayınca bu hazırlığını yıkıma uğratıp, dışarı atması olayıdır.Fakülte yıllarımızda eski hocalarımız adeti ‘rahmin  büyük istekle gebelik için hazırlanması, gebelik gerçekleşmeyince de üzülüp ağlamasıdır’ diye tanımlarlardı.Rahmin bu iç tabakasını dışarı atarken kas tabakası prostaglandin denen bir hormonun etkisiyle kişiye göre değişen şiddetlerde kasılır.Adet sancısının ana nedeni budur.Buna ‘primer dismenore’ denir.Bazı tıbbi durumlar ve patolojiler nedeniyle oluşan sancılı adete ‘sekonder dismenore’ denir.

SANCILI ADETE NEDEN OLAN HASTALIK HALLERİ NELERDİR?

Rahim ağzının aşırı darlığı, Endometriosis- çukulata kistleri, myomlar, rahmin iç tabakasının kas tabakası içine yürümesi, iltihabi hastalıklar vb. durumlar adet sancılarının şiddetli olmasına zemin hazırlayabilirler.

ADET SANCISI NASIL BİR AĞRIDIR?

Kramplarla birlikte, alt karın bölgesinde yoğunlaşan sancı, ağırlık hissi veren ve kasıklarda ve bacağın iç yüzüne vuran, bele yayılabilen ve uyuşukluk hissi veren ağrılardır.Adete 1-3 gün kala başlayıp, adetin ilk gününde doruğa ulaşıp,sonrasında yavaş yavaş  hafifleyen tarzda ağrılardır.Bu ağrılara bazen mide bulantıları,baş dönmesi, baş ağrısı  ve dışkılama zorlukları eşlik edebilir.

ADET SANCISINI KİMLER DAHA ŞİDDETLİ HİSSEDER?

Genellikle 30 yaş altı genç kadınlar, ergenliğe erken yaşta girenler, düzensiz ve aşırı adet kanaması olanlar, ailesinde şiddetli sancılı adet öyküsü olan ve sigara içen kadınlarda sancılı adet sorunu daha ciddi yaşanabilmektedir.

SANCILI ADET GÖREN KADIN NE YAPMALI?

Özellikle şiddetli adet sancısı çeken kadınlarımıza mutlaka bir Kadın-Doğum hekimine muayene olmalarını öneririm. Bu şikayetle başvuran hastalarımızı dikkatle dinledikten sonra, ayrıntılı bir jinekolojik muayeneden geçiririz.Gerekirse Ultrasonografi, Tomografi, MR, histeroskopi, laparoskopi gibi görüntüleme tekniklerini ve bazı laboratuar tetkiklerini kullanarak sancının altında anormal bir durumun yatıp yatmadığını araştırırız.

SANCILI ADET TEDAVİSİ NASILDIR?

Sancılı adette kullandığımız çeşitli ilaçlar vardır. Hastalarımızın sıklıkla sorduğu ilaç doğum kontrol haplarının iyi gelip gelmediğidir.Cevabım: evet, bazı hastalarda kullanırız.Sıcak küvette dinlenme,ılık duşlar,kasıklara uygulanan sıcak su torbaları faydalı olmaktadır.

Düzenli yapılan egzersizler de endorfin salgılanmasını artırarak doğal ağrı kesici etki yapar.Bazı özel diyet uygulamaları ve E vitamini,omega 3,B1,B6,magnezyum takviyeleri de olumlu katkı yaparlar.Ayrıca günlük yaşamda stresten uzak durmanın da faydası çoktur. Tedavide akupunktur ,elektriksel sinir uyarımları gibi alternatif tıp uygulamalarına da yer verilmektedir.

Hepinize sağlıklı, huzurlu günler diliyorum..Hoşça kalın, sevgiyle kalın.