Merhaba sevgili Eskişehir Haber takipçileri. Pandemi  döneminde umarım kuralları titizlikle uyguluyorsunuzdur.Aşı sırası gelen vatandaşlarımızın aşılarını mutlaka yaptırmalarını tavsiye ediyorum.Toplumsal bağışıklık ancak bu yolla sağlanacaktır.Bu hafta hastalarımızın biz kadın-doğum hekimlerine başvuru nedenleri arasında öncelikli konumda olan idrar kaçırma sorunundan bahsedeceğim.  ‘İDRAR KAÇIRMA’ toplumda her yaştan kadında, erkekte,hatta çocuklarda görülebilen önemli bir sağlık sorunudur.Tıbbi adı Üriner İnkontinans’dır.İdrar kaçıran bireyin sosyal yaşamı da önemli ölçüde etkilendiği için konu önemlidir.Çoğu hasta idrar kaçırdığını yakın çevresinden gizler,uzun süre bu sorunla boğuşmayı yeğler,doktora gitmeyi erteler,ancak çok çaresiz kaldığı aşamada bu sorununu duyurur.Bu da çoğu kez  tedaviyi  zorlaştırır.

İDRAR KAÇIRMA TİPLERİ  NELERDİR?

1-SIKIŞMA TİPİ İDRAR KAÇIRMA: Aniden gelişen, engellenemeyen idrar hissi ile birlikte tuvalete yetişemeden idrar kaçırma tipidir.Su sesi ile,soğuk havada dışarı çıkmakla,el yıkamakla,sifon çekmekle ve hatta eve girerken kapıyı anahtarla  açarken tetiklendiği bilinmektedir.

2-STRES TİPİ İDRAR KAÇIRMA: Stres kelimesi burada ani karın içi basıncının artmasını tanımlar.Yani öksürmek,hapşırmak, gülmek, kabızlık nedenli ıkınmak veya ağır kaldırmak gibi eylemlerle idrar yolu çevresini saran kas ve bağ dokularının gerekli desteği sağlayamaması nedeniyle oluşan idrar kaçırma tipidir.Normal  yoldan  zorlu doğum yapan kadınlarda daha sık görülür.

3-KARIŞIK TİP İDRAR KAÇIRMA: sıkışma ve stres tip idrar kaçırmanın birlikte görüldüğü tiptir.

4-SÜREKLİ İDRAR KAÇIRMA: MS(multipl skleroz) ,diyabet gibi sistemik hastalıklarda,Alzheimer,Yaşlılık Demansı gibi geriatrik hastalıklarda ve fistüllerde görülen tiptir.

TANI NASIL KONUR?

Hastalara idrar kaçırmanın utanılacak bir durum olmadığını anlatarak rahatlatmak ilk adımdır. Hastanın öyküsünü dikkatle dinleyerek hangi tip idrar kaçırma grubuna girdiğini saptamak esastır.Takiben dikkatli bir fizik ve jinekolojik muayene yapılmalıdır.Genel  laboratuar tetkiklerine ilaveten ,bazı özel idrar testleri,işeme günlüğü tutulması, idrar yollarının basınç ölçümlerinin yapıldığı ürodinamik çalışmalar,ultrason,MR,Tomografi,i  idrar yollarının ilaçlı röntgen tetkikleri tanı konmasında hekime yardımcı olur.

TEDAVİ NASIL YAPILIR?

1-SIKIŞMA TİPİNDE TEDAVİ: Hastalara kafeinli,asitli,alkollü,baharatlı tüketimini kısıtlamaları tembih edilir.Kabızlık varsa giderilir.Mesane torbası ve idrar deliği ile ilgili güçlendirici egzersizlerle hastalara idrarlarını tutmaları öğretilir.Botox enjeksionları,elektrik ile uyarmalar da yardımcıdır.Aşırı aktif mesanede hassasiyeti azaltıcı ilaçlardan da yararlanılabilir.

2-STRES TİPİNDE TEDAVİ : Pelvik egzersizler çoğu hastada tatminkar sonuçlar verir.Ayrıca tabii ki cerrahi girişimlerle yapılan düzeltme ameliyatları çok yüz güldürücüdür..Komplikasyon oranı düşüktür.Meslek yaşamımda da en sevdiğim ameliyat grubu olmuştur.

…VE KONUYLA İLGİLİ  BİR FIKRA

Biz Kadın-Doğumcuların kendimizi yerdiğimiz ve Psikiyatrist arkadaşlarımıza takılmak için anlattığımız bir fıkradır. Kadın hastamız, uzun süredir idrar kaçırmaktadır ve uygulanan birçok tedavi yöntemi başarılı olmaz maalesef.Sonunda hastamız bir arkadaş grubunda konuyu anlatır.Bir arkadaşı idrar kaçırmanın psikolojik kökenli olabileceğini duyduğunu,bir psikiyatristten yardım almasını önerir.Hasta denileni yapar,uzunca bir psikiyatrik  tedavi sürecinden sonra  arkadaşlarıyla bir araya gelir.Merakla  idrar kaçırma durumunu sorarlar.Hastanın verdiği cevap: ‘Değişen bir şey yok,AMA ARTIK ÇİŞİMLE GURUR DUYUYORUM’ !!!

Yaşamınızın sağlık ve sevgiyle süslenmesi  dileğiyle …HOŞÇAKALIN,SEVGİYLE KALIN.