Bilindiği gibi 10 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3 Nolu Üst Kademe Kamu Yöneticileri İle Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Atama Usüllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde Kaymakamlık mesleğine yönelik bazı önemli düzenlemeler yapılmış ve bu kapsamda kamuda 5 yıl çalışma şartının getirilmesi, Kaymakam Adaylığı sınavına çalışan, buna yönelik hazırlıklar yapan öğrencilerin kafasında sınava girip giremeyecekleri hususunda belirsizlik oluşturmuştu.

ÖSYM tarafından yayımlanan 2018 İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı Başvuru Kılavuzu’nda sınavın yapılacağı tarih 2 Eylül 2018 olarak belirlenmiş, sınav başvurularının ise, 5-12 Temmuz 2018 tarihleri arasında yapılacağı ifade edilmiştir. Ancak sınava başvuran adaylardan mezun durumda, mezun veya kamuda belirli süre görev yapmamış olanlar; 10 Temmuz’da yayımlanan kararname gereği kamuda 5 yıl çalışma şartına sahip olmadıklarından sınava girip giremeyecekleri hususunda tereddüt yaşamışlardır.

15 Temmuz 2018 tarihli ve 30479 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında 4 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ortaya çıkan belirsizlik giderilmiştir.

Kararnamenin 800. maddesinin a fıkrası gereğince 3 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesine “Mesleğe özel yarışma sınavı ile girilen kadro, pozisyon ve görevlerde ikinci fıkranın c bendi hükümleri uygulanmaz.” hükmü eklenmiştir.

Hatırlanacağı gibi kararnamenin “Atama Şartları” başlıklı 3.üncü maddesi 4 alt bend şeklinde düzenlenmişti. Buna yapılan eklerle 6 bend olarak yeniden  güncellenmiştir. Böylece daha önce Kaymakam adaylığı için “devlet memuru olmak için genel şartları taşımak, en az dört yıllık lisans mezunu olmak, kamuda en az 5 yıllık hizmeti bulunmak” şartları içerisinden Kaymakamlık mesleğine özel yarışma ile girildiğinden dolayı “Kamuda en az 5 yıllık hizmeti bulunmak” hükmü kaldırılmıştır.

Bu durumda Kaymakam adaylığı sınavına girebilmek için,

  • Memur olma genel şartlarına sahip olmak ve
  • 4 yıllık üniversite mezunu olmak yeterlidir.