Türk okçuluğunun tarihsel gelişiminin anlatıldığı Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi, Çin’in başkenti Pekin’de açıldı.

Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi, Çin’in başkenti Pekin’de açıldı. Okçular Vakfı tarafından düzenlenen serginin açılış törenine Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Çin Okçuluk Federasyonu Başkanı Liang Chun ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in yanı sıra Çinli basın mensupları ve ziyaretçiler katıldı.

Çin Olimpiyat Parkı’nda düzenlenen sergide, ok yapımı, yay yapımı, bilek siperi yapımı, zihgir yapımı ve tirkeş yapımı aşamalarının tarihi örnekleri yer alıyor.

“Serginin Pekin’de gerçekleştiriliyor olması ayrıca memnuniyet vericidir”

Açılış töreninde konuşan Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. kuruluş yıldönümü. Bu vesileyle ayrı bir mutluluk ve övünç içindeyiz. Türk tarihiyle yaşıt okçuluğun önemli bir faaliyetinin bu özel günde Pekin’de gerçekleştiriliyor olması ayrıca memnuniyet vericidir’’ dedi.

Okun Türk tarihinde siyasi gücün simgesi olduğunu hatırlatan Büyükelçi Önen, "Türk okçuluğu bu güzide sergide örneklerini göreceğiniz gibi Selçuklu İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde de gelişimini sürdürmüş; Türk savaş sanatının ikamesi mümkün olmayan bir parçasını teşkil etmiştir’’ ifadelerini kullandı.

Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan konuşmasında, "Ülkeleri birbirine bağlayan ticari ve siyasi ilişkiler elbette olacaktır. Ancak bunu daha güçlü kılan kültürel yakınlıktır, birbirinin tarihini daha iyi tanımaktır" diye konuştu.

“Çinliler, ilişkilerimizi tarihin yakınlığı kadar sıcak bilsinler”

Serginin, iki ülkenin ve iki devlet başkanının yakınlığına katkıda bulunduğunu hatırlatan Bilal Erdoğan, "Geleneksel okçuluk alanındaki bu yakınlık başka sahalara da genişlesin. Çinliler, ilişkilerimizi mesafeler kadar uzak değil, tarihin yakınlığı kadar sıcak bilsinler’’ şeklinde konuştu.

Çin Okçuluk Federasyonu Başkanı Liang Chun ise yaptığı konuşmada, düzenlenen sergi vesilesiyle Çin-Türkiye ilişkilerinin daha da ilerleyeceğine, iki taraf arasında okçuluk başta olmak üzere tüm spor dallarındaki işbirliğinin seviyesinin yükseltileceğine vurgu yaptı.

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, "Bizler büyük bir medeniyetin mensupları olarak medeniyet değerlerimizi Okçular Vakfı olarak dünyanın dört bir yanına taşıma gayreti içindeyiz’’ ifadelerini kullandı.

“Sergi iki tarafın da dostluğunu artıracak”

Çin ile Türkiye arasındaki tarihin derinliklerine uzanan işbirliğinin okçuluk sporunda da devam ettiğine dikkat çeken Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener de sergi sayesinde iki tarafın dostluğunun artacağını belirtti.

Konuşmaların ardından kurdele kesildi ve ziyaretçiler sergiyi gezdi. Türk ve Çinli ziyaretçiler, ayrıca deneyimli okçuların eşliğinde ok atmayı deneme imkânı buldu. Sergi kapsamında düzenlenen etkinliklerden biri olan dostluk maçında Çinli ve Türk okçular karşı karşıya geldi.

Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi, Pekin’den önce Okmeydanı, Malazgirt, Bosna Hersek ve Belgrad’da düzenlenmişti. Çin Olimpiyat Parkı’ndaki serginin kapıları 4 Kasım gününe kadar açık kalacak.