ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Yeni dönemde Japonya başta olmak üzere Çin, Hindistan, Güney Kore, Malezya, Endonezya gibi Asya ülkelerine açılım politikamız çerçevesinde Japonya'dan da çok sayıda turistin Türkiye'ye gelmesini önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kurtulmuş, 2018 Japonya Festivali açılışı dolayısıyla Türkiye’ye gelen Japonya Devlet Bakanı Masaji Matsuyama ile Ankara Palas Devlet Konukevi’nde bir araya geldi.

Kurtulmuş, Matsumaya ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, Türk ile Japon toplumlarının birbirine benzediğini, Türkiye halkı nezdinde Japonların, Japon halkı nezdinde de Türkiye'nin ayrı bir yeri olduğunu ifade etti.

Tarihten beri iki ülkeyi birbirine yakınlaştıran çok sayıda olayın yaşandığını aktaran Kurtulmuş, bunlardan birinin Ertuğrul Fırkateyni'nin batışı sırasında Japon halkının Türk gemicileri kurtarmak için seferber oluşu ve bu acıyı kendi milli acıları olarak kabul edişi olduğunu anlattı.

Kurtulmuş, Abdürreşid İbrahim'in, Japonya'da Türkiye, Osmanlı ve İslam'ın tanıtılması, Japonya'nın da Türk milletini tanıması için gösterdiği gayretlerin iki ülkeyi yakınlaştıran önemli çabalardan olduğunu ifade etti.

Son yıllarda Japonya ile her alanda ilişkilerin arttığını belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki birçok önemli projede Japon iş adamlarının, firmalarının çok ciddi şekilde destek sunduklarını görüyoruz. Marmaray'dan İzmit'teki köprüye kadar birçok yerde Japon firmalarının ciddi ortaklıkları oldu. Bu ilişkimiz, önümüzdeki dönemde de devam edecek. Stratejik ortak olarak Türkiye ve Japonya, aralarındaki ticari iş birliklerini de artıracak. Özellikle turizm, önümüzdeki dönemde inşallah ülkelerimizi birleştiren önemli bir enstrüman olarak gelişecek. Yeni dönemde Japonya başta olmak üzere Çin, Hindistan, Güney Kore, Malezya, Endonezya gibi Asya ülkelerine açılım politikamız çerçevesinde Japonya'dan da çok sayıda turistin Türkiye'ye gelmesini önemsiyoruz."

Japonya Devlet Bakanı Matsuyama ise Türkiye'nin turizm alanında dünyanın önemli destinasyonlarına sahip olduğunu ve burada olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Matsuyama, kabuki tiyatrosu, Japon mutfağı, Japon çizgi romanı ve çizgi film gibi Japon kültürüne ait unsurları bu yıl ilk defa düzenlenecek Japonya Festivali'nde Türk halkına tanıtmak istediklerini aktardı.