AK Parti Eskişehir BB ve Odunpazarı Belediyesi Grup Başkan Vekili Murat Özcan, "Tarihi Odunpazarı Bölgesinin trafiğe kapatılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz, sizce doğru bir karar mı?" sorusunu yanıtladı.

Murat Özcan yanıt olarak şu ifadeleri kullandı;

“Tarihi Odunpazarı Bölgesinin trafiğe kapatılması konusu epeydir süren bir tartışma konusudur. Zaten tarihi bölgede birçok sokak trafiğe kapalıydı. Orada sadece iki tane cadde trafiği açıktı. Kemal zeytinoğlu caddesi de bu caddelerden birisiydi. Sanki diğer sokaklar da yeni trafiğe kapatılıyormuş gibi bir algı var. 

2011 yılında Odunpazarı meclisinden ve Büyükşehir meclisinden oy birliği ile geçirilmiş imar kodların içerisinde Kemal zeytinoğlu Caddesi'nin de zaten trafiğe kapatılma notu var. 11 yıllık bir konu.

2017 yılında UKOME kararıyla zaten kapatılma girişimi de yapılmış ama oluşan sıkıntılardan dolayı ve tepkilerden dolayı da tekrardan açılmış. Yani iddia edildiği gibi pandemiye denk geldi pandemide yapıldı gibi bir durumda yok ondan önce yapılmış bir olay. 

Bu bölgenin trafiğe kapatılmasına bu zamana kadar kimse itiraz etmedi. Şu an itiraz eden kimse de yok. Ama neye itiraz ediyoruz. O bölgede o caddeyi de kapatırsanız sorun yaşanacağını iddia ediyoruz. Bunu uygulamadan evvel bazı altyapılarının yapılması gerekiyordu. 2011'deki imar planlamasında da bu var. Mesela üst taraftaki Karapınar ve Odunpazarı mezarlık iç yollarının trafikte kullanılıp kullanılmama durumları proje olarak yatırılmıştı.

Büyükşehir Belediyesi meclis çoğunluğunun Ak Parti’de olduğu dönemde biz otobüs ve tramvay alım paketlerinin yanında o bölgeye Alaaddin Parkı'ndan işleyecek bir teleferik yapımı ile ilgili de yetki de vermiştik. Borçlanabilirsiniz ve yapabilirsiniz diye. Ama o günden beri bu konuyla ilgili hem bir açıklama yapılmadı. Neden yapılmıyor.

Diğer taraftan da şu anda askerlik şubesinin önündeki yol, çift taraflı işleme alınmış. Arka taraftan otel bölgesine geçiş ve oradaki açık otoparklara giriş anlamında düşünülmüş. Şu anda ölü sezon olduğu için çok fazla farkında değiliz ancak canlı sezonda, yani turist sezonunda orasının çift yönlü işleme ihtimali yok.

Diğer taraftan Malhatun Caddesinin de şu anda çift taraflı işliyor. Bırakın çift taraflı, tek taraflı işleme şansı bile yok. Hele hele Perşembe pazarının kurulduğu gün perşembe günleri tamamen iptal olacak. Acaba şu anda oradan giriş yapılıp tek yönlü otopark alanlarında tamamen takiple yasaklanmasını sağlamak, askerlik şubesinin önündeki yolu iniş olarak kullanmak daha mı mantıklıydı, bugün için bu tartışılması gereken bir konuydu.

Bir de Odunpazarı Modern Müze önünde ki alanda çok ciddi anlamda bir trafik birikintisi var. Oradaki vatandaşlarımız oraları dolanmadan o bölgede park edecek bir otopark arıyorlar  ama maalesef yok. 

Biz levhaları unutmuşuz sözünden sayın başkanım da şunu anlıyoruz. Bu işe biraz plansız girilmiş. Eğer planlama yapılırsa, altyapısı yapılırsa, caddenin kapatılması trafiği ile ilgili bir itiraz eden yok. 

Hafta sonu kapatılsın, hafta içi böyle bir alan serbest bırakılsın diye esnafın da bir talebi var. Üstelik o bölgede yaşayan bir insan popülasyonu var. Ulaşım imkanlarında sıkıntı yaşıyorlar. Öğrenciler sıkıntı yaşıyor. 

Biz kapatılmasın demiyoruz. Eğer kapatılacaksa bununla ilgili altyapısının hazırlanması gerekir diyoruz. Trafiğe tek yönlü olarak açılıp bu kararın ertelenmesini talep ediyoruz.”